30 Μαΐ 2012

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ : Οι τιμές πανευρωπαϊκά έχουν βυθιστεί σε χαμηλά δέκα ετών εν μέσω και οικονομικής κρίσης για Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα


Τίποτα δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά το τελευταίο διάστημα  για τις χρεωμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης Ισπανία,  Ιταλία και Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους Financial Times Χαβιέ Μπλας,  οι χονδρικές τιμές του ελαιολάδου βρίσκονται σε 10-ετή χαμηλά  :

"Η αγορά βρίσκεται σε σοβαρή κρίση", δήλωσε ο κ. Pekka Pesonen, επικεφαλής του Copa-Cogeca  της διεύθυνσης γεωργίας της Ευρωπαϊκής  Ένωσης στις Βρυξέλλες. "Αυτή η φετινή συγκομιδή  είναι ζωτικής σημασίας για τις κύριες χώρες παραγωγής όσον αφορά τη διατήρηση της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές και ιδιαίτερα στις ελαιοπαραγωγικές."
Η τιμή του υψηλής ποιότητας εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στη χονδρική αγορά αυτό το μήνα έπεσε στο 2.900 δολάρια ανά τόνο, το χαμηλότερο από το 2002 και προς τα κάτω περισσότερες από τις μισές σχεδόν από τις 6.000 δολάρια ανά τόνο το 2005, σύμφωνα με στοιχεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής Ινδίας!
Το ελαιόλαδο, επίσης, πάσχει από μια μεγάλη τάση κορεσμού της προσφοράς και αύξηση του ανταγωνισμού από φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις  όπως το φυτικό έλαιο.
Οι Νέες χώρες παραγωγής λαδιών  καθώς και εναλλακτικές  χρήσεις  λαδιών, όπως , φo φοινικέλαιο, σπορέλαιο, Ηλιέλαιο, σογιέλαιο, σησαμέλαιο, καλαμποκέλαιο, ραφιναρισμένα έλαια… δυσκολεύουν αρκετά την διατήρηση μιας βιώσιμης τιμής του μεσογειακού ελαιολάδου για φέτος.   Πηγή Business Insider  England.  


Διαβάστε  στο παρακάτω Link για μια ευκαιρία και  για ένα νέο ξεκίνημα στην πάντα γεμάτη προοπτικές ελληνική αγροτική επαρχία.