Αρκετά ενισχυμένη σε σχέση με πέρσι είναι η παραγωγή
ελαιόλαδου την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, που θα αγγίξει στους 295.000
τόνους πανελλαδικά.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία
επεξεργάστηκε στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η
εγχώρια κατανάλωση ελαιολάδου κυμαίνεται την τελευταία τριετία μεταξύ 210.000 -
230.000 τόνων.
Η κατανάλωση εμφανίζεται να έχει υποστεί μείωση κατά
20.000-40.000 τόνους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που στρέφει τους
καταναλωτές στα σπορέλαια, τα οποία πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές έναντι του
ελαιολάδου. Ειδικά για τη φετινή χρονιά, η εκτίμηση είναι ότι η κατανάλωση θα
είναι της τάξης των 210.000 τόνων.
Οι εξαγωγές αντίθετα ανέρχονται σε 100.000 τόνους και οι
προοπτικές τους είναι ενθαρρυντικές. Οι κύριες χώρες εξαγωγής είναι η Ιταλία
(παραγωγός χώρα) η Γερμανία, οι ΗΠΑ και
ο Καναδάς, ενώ μεταξύ των σημαντικών αναδυόμενων νέων αγορών είναι η Ρωσία και
η Κίνα.
Σε ότι αφορά στις τιμές παραγωγού, η μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ,
αναφέρει ότι αυτές ακολούθησαν τις τάσεις στις αγορές της Ε.Ε. και για την
ελαιοκομική περίοδο 2010/2011 δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν κατά μέσο όρο τα 2
ευρώ το κιλό. Την περίοδο 2011/2012, υποχώρησαν εκ νέου και μετά βίας
διαμορφώθηκαν σε 1,85 ευρώ το κιλό.
Για την τρέχουσα περίοδο οι τιμές έχουν
αυξηθεί ευχάριστα!
φθάνοντας και τα 2,40
ευρώ το κιλό.
οι περιοχές παραγωγής ελαιόλαδου της Ελλάδας. |
Διαβάστε σχετικά άρθρα: