Αρκετά ενισχυμένη σε σχέση με πέρσι είναι η παραγωγή
ελαιόλαδου την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, που θα αγγίξει στους 295.000
τόνους πανελλαδικά.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία
επεξεργάστηκε στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η
εγχώρια κατανάλωση ελαιολάδου κυμαίνεται την τελευταία τριετία μεταξύ 210.000 -
230.000 τόνων.
Η κατανάλωση εμφανίζεται να έχει υποστεί μείωση κατά
20.000-40.000 τόνους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που στρέφει τους
καταναλωτές στα σπορέλαια, τα οποία πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές έναντι του
ελαιολάδου. Ειδικά για τη φετινή χρονιά, η εκτίμηση είναι ότι η κατανάλωση θα
είναι της τάξης των 210.000 τόνων.
Οι εξαγωγές αντίθετα ανέρχονται σε 100.000 τόνους και οι
προοπτικές τους είναι ενθαρρυντικές. Οι κύριες χώρες εξαγωγής είναι η Ιταλία
(παραγωγός χώρα) η Γερμανία, οι ΗΠΑ και
ο Καναδάς, ενώ μεταξύ των σημαντικών αναδυόμενων νέων αγορών είναι η Ρωσία και
η Κίνα.
Σε ότι αφορά στις τιμές παραγωγού, η μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ,
αναφέρει ότι αυτές ακολούθησαν τις τάσεις στις αγορές της Ε.Ε. και για την
ελαιοκομική περίοδο 2010/2011 δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν κατά μέσο όρο τα 2
ευρώ το κιλό. Την περίοδο 2011/2012, υποχώρησαν εκ νέου και μετά βίας
διαμορφώθηκαν σε 1,85 ευρώ το κιλό.
Για την τρέχουσα περίοδο οι τιμές έχουν
αυξηθεί ευχάριστα!
φθάνοντας και τα 2,40
ευρώ το κιλό.
![]() |
οι περιοχές παραγωγής ελαιόλαδου της Ελλάδας. |
Διαβάστε σχετικά άρθρα: