5 Δεκ 2012

Εξαγωγές αγροτικών προϊόντων: Χάρη σε μια γυναικεία κοινωνική επιχείρηση

Ελληνικά προϊόντα στα ράφια του Λονδίνου!

Με αρώματα της ελληνικής υπαίθρου αναμένεται να... μοσχοβολήσουν εντός του 2013 καταστήματα και σούπερ μάρκετ της Βρετανίας και της Ρωσίας.


Μια μικρή κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση από τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με άλλους εταίρους, ετοιμάζεται να προωθήσει στις δύο αγορές προϊόντα με έντονα ελληνικό χαρακτήρα, όπως σαπούνια ελαιολάδου με ελληνικά βότανα, αρωματικά βοτανόλαδα και κεραλοιφές με μελισσοκέρι και μέλι -έστω σε μικρές ποσότητες αρχικά.
 Πρόκειται για τη μη κερδοσκοπική γυναικεία επιχείρηση «Μυγδονία», που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και σύντομα αναμένεται να αποκτήσει και τον δικό της βοτανόκηπο στον Λαγκαδά, ώστε να προωθεί τη «σοδειά» της από την παραγωγή στην κατανάλωση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις προαναφερθείσες αγορές.

«Ήδη στήνουμε το δίκτυο για πωλήσεις λιανικής και χονδρικής στη Βρετανία. Πωλήσεις όχι μόνο της ''Μυγδονίας'', αλλά και άλλων επιχειρήσεων, που πληρούν τις ποιοτικές προϋποθέσεις και ενδιαφέρονται να εξάγουν παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, όπως λάδι, μέλι ή αρωματικά φυτά.

Από 1ης Δεκεμβρίου ξεκίνησαν οι εγγραφές όσων εκδήλωσαν ενδιαφέρον να προωθήσουν τα προϊόντα τους μέσω του δικτύου, ενώ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει και η ιστοσελίδα, που θα διαφημίζει τα προϊόντα μας στη βρετανική αγορά. Οι πρώτες πωλήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές 2013, ενώ το δίκτυο διανομής 'στήνεται' σε μεγάλα εμπορικά κέντρα και σε σούπερ μάρκετ με τμήματα παραδοσιακών προϊόντων.

Επιπλέον, θα γίνεται διαφήμιση -όχι πωλήσεις- ''πόρτα-πόρτα''», σημείωσε μιλώντας στο ΑΜΠΕ η Χρυσάνθη Αλεξάνδρου, πρόεδρος και εκ των ιδρυτικών μελών της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚοινΣΕπ) «Μυγδονία», διευκρινίζοντας ότι η ανάπτυξη του δικτύου στη Βρετανία γίνεται με την πολύτιμη βοήθεια και τις καινοτόμες ιδέες Έλληνα ομογενούς.

Χονδρικές πωλήσεις στη Ρωσία

Πιο απαιτητική είναι η αγορά της Ρωσίας, όπου η ΚοινΣΕπ «Μυγδονία» σχεδιάζει, σε πρώτη φάση, να διαθέσει τα προϊόντα της σε χονδρέμπορους, οι οποίοι ακολούθως θα τα προωθούν στη λιανική. «Ναυαρχίδες» στο εμπορικό της οπλοστάσιο, τα σαπούνια με βότανα, τις κεραλοιφές και τα βοτανόλαδα.

«Στη Ρωσία, το δίκτυο είναι πρακτικά έτοιμο, αλλά σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε πωλήσεις την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2013, όταν η παραγωγή βοτάνων είναι μεγαλύτερη. Πρόκειται για μια δύσκολη αγορά, που ζητάει μεγάλες ποσότητες προϊόντων, για αυτό και το άνοιγμά μας εκεί γίνεται πολύ προσεκτικά», εξήγησε η κα Αλεξάνδρου και πρόσθεσε ότι στη Ρωσία το άνοιγμα της «Μυγδονίας» θα επιχειρηθεί σε συνεργασία με επιχειρηματία από τη Ρόδο.

Στο μεταξύ, μέσα στο επόμενο 15ήμερο αναμένεται να λειτουργήσει και το πρώτο κατάστημα της «Μυγδονίας» στον Λαγκαδά, όπου θα διατίθενται προϊόντα όχι μόνο της συγκεκριμένης επιχείρησης, αλλά και τοπικών παραγωγών, σε πολύ χαμηλές τιμές.

«Μεταξύ άλλων, θα υπάρχει μια κάρτα μέλους με ετήσια συνδρομή 30 ευρώ, χάρη στην οποία ο κάτοχος θα μπορεί να αγοράζει όλα τα προϊόντα του καταστήματος σε τιμές χονδρικής», κατέληξε η κα Αλεξάνδρου. Μάλιστα, μέσω της ιστοσελίδας που θα αποκτήσει το κατάστημα μέσα στις γιορτές, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παραγγέλνουν προϊόντα και διαδικτυακός newsbeast.

Σ.Σ. Αγροτικών ευκαιριών

Για να κάνει ένας παραγωγός αγροτικών προϊόντων, εξαγωγές πρέπει να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδικασία, να αποκτήσει και να επενδύσει στην γνώση, να έχει τα απαραίτητα κεφαλαία, και το προϊόν του να έχει ότι χρειάζεται για να βρεθεί στα  ράφια των καταστημάτων του εξωτερικού.

Στα πλαίσια της ενίσχυσης της εξαγωγικής προσπάθεια μέσα στον Ιανουάριο η Financial Solutions Θα πραγματοποιήσει εξειδικευμένο σχετικό σεμινάριο, ζητήστε με ένα e-mail να σας στείλουμε ένα PDF με τα βασικά θέματα του σεμιναρίου (απαραίτητη καλή γνώση Η/Υ και Internet).

Τηλ.  210-8818416 ώρες 10:00 έως 20:00 καθημερινά.

Διαβάστε εδώ για δραστηριότητα στην Ρωσία από την Financial Solutions.
Το E-mail μας είναι: agrotikes.eykairies.gr@gmail.com


Ζητήστε να ενταχθείτε  όσο είναι καιρός στην διαδικασία προ-αξιολόγησης και Υποστήριξης επιδοτουμένων προγραμμάτων με την επιμέλεια και βοήθεια αξιόλογων και εξειδικευμένων συνεργατών μας Γεωπόνων Πανελλαδικά. αποκτήστε αριθμό πρωτοκόλλου πάρτε προ-έγκριση της επιδότησης! και ξεκινήστε μια νέα ζωή κοντά στην φύση!  Κόστος 100 Ευρώ + ΦΠΑ .
Ζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210-8818416 και ώρες 11:00 έως 18:00