5 Ιαν 2013

Αρώνια: μια καλλιέργεια με ιδιαίτερη προοπτική


Ας δούμε τι είναι: Η αρώνια είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος με ύψος 1-3 μέτρα που απαντάται στη βορειοανατολική Αμερική και στο Νότιο Καναδά. Από τα τρία είδη αρώνιας (aronia melanocarpa, aronia prunifolia, aronia arbutifolia) μόνο το πρώτο είδος θεωρείται φαρμακευτικό, κατέχοντας τις πρώτες θέσεις στη διεθνή κλίμακα φαρμακευτικών φυτών.
Καλλιεργείται για τους καρπούς αλλά και για τα φύλλα της που συλλέγονται, και αποξηραίνονται για να χρησιμοποιηθούν ως αφέψημα. Οι καρποί μπορούν να διατεθούν ως νωποί ή κατεψυγμένοι, ενώ η μεταποίηση τους έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων όπως μαρμελάδες, χυμοί, αλκοολούχα ποτά, τσάγια και  φαρμακευτικά σκευάσματα.(δείτε στο τέλος για μια ολοκλήρωμενη επένδυση με αρώνια).


Όσο αφορά την καλλιέργεια, αναπτύσσει ευρύ ριζικό σύστημα, έτσι είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδος εκτός από τις πολύ θερμές περιοχές ( >42οC) και σε όλους σχεδόν τους τύπους εδαφών (αμμώδη έως πηλώδη, όξινα, ουδέτερα, αλκαλικά). Πρέπει όμως να υπάρχει καλή στράγγιση του εδάφους διότι η Αρώνια παρουσιάζει ευαισθησία στην περίσσεια του νερού. Αναπτύσσεται ιδανικά σε εδάφη ελαφριά, βαθιά και πλούσια σε οργανική ουσία, με τιμές pH κοντά στην ουδέτερη ζώνη (6.5-7.1). Απαιτεί ηλιοφάνεια, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερό περιβάλλον. Επίσης πρέπει να αρδεύεται κατά τα πρώτα έτη μετά τη φύτευση για τη βελτίωση των τελικών αποδόσεων. Ο καρπός ωριμάζει ανάλογα με το κλίμα την περίοδο Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου και η παραγωγή καρπών αρχίζει από το 3ο έτος και σταδιακά αυξάνεται.
το εσωτερικό του καρπού της Αρώνιας 
Η πρώτη καλλιέργεια αρώνιας στην Ελλάδα έγινε στην περιοχή των Σερρών σε μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων όπου χρησιμοποιήθηκαν φυτώρια ποικιλίας νότιας Βουλγαρίας (τριών ετών). Εγκαταστάθηκαν 160 φυτά ανά στρέμμα, συνολικά 600 φυτά τα οποία καλλιεργήθηκαν βιολογικά, χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Έγινε εμπλουτισμός μόνο με φυσικό λίπασμα (κοπριά) και οι ανάγκες σε νερό καλύπτονταν από σύστημα στάγδην άρδευσης. Δεν υπήρξαν ασθένειες και η απόδοση της καλλιέργειας κατά το 6ο έτος (2011) ήταν 8-13 κιλά ανά φυτάριο. Ο Γεώργιος Μπάρδας (Γεωπόνος-Φυτοπαθολόγος) αναφέρει ότι σύμφωνα με δεδομένα φυτοπροστασίας που προέκυψαν από τριετή πειραματική έρευνα και από επισκοπήσεις εμπορικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων αρώνιας την τελευταία διετία, εμφανίστηκαν κάποιες προσβολές από έντομα και μύκητες οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς στα πλαίσια του πιστοποιημένου Βιολογικού μοντέλου καλλιέργειας.

Η καλλιέργεια της αρώνιας είναι μια εναλλακτική πρόταση στο χώρο της γεωργικής παραγωγής και αποτελεί ένα καινοτόμο εδώδιμο και φαρμακευτικό είδος. Μεγάλο πλεονέκτημα της θεωρείται το χαμηλό κόστος παραγωγής και η υψηλή στρεμματική απόδοση. Οι κλιματικές και εδαφικές συνθήκες της Ελλάδας ευνοούν την ανάπτυξή της και η καθετοποίηση της παραγωγής δίνει υψηλή προστιθέμενη αξία στα μεταποιημένα προϊόντα. 

Για τη βελτίωση των αποδόσεων και την έγκαιρη αντιμετώπιση των πιθανών προβλημάτων προτείνεται η συνεργασία με γεωπόνους όπως επίσης και η ένταξη σε ομάδα παραγωγών ή συνεταιρισμούς.

Συντάκτης του άρθρου: Παύλος Παπαδόπουλος, Γεωπόνος MSc   Θεσσαλονίκη.
__________________________________________________________________
Σχετικά για την Καλλιέργεια της Αρώνιας Πανελλαδικά  (μελέτη-υλοποίηση-παρακολούθησης, εκπαίδευση) απευθυνθείτε  Στο Τηλέφωνο 210-8818416 (τμήμα γεωπονικών συμβουλών).


Αγροτικές Ευκαιρίες


διαβάστε εδώ: