27 Ιαν 2013

Μέλισσες: εξαφανίζονται;

Αμερικανός μελισσοκόμος 

Billy Cash - writer | New York USA | exclusive for:  Αγροτικές Ευκαιρίες

USA: 26 Jan 2013 - Περιβάλλον- "Είμαστε έτοιμοι για την  εξαφάνιση ενός είδους." Αυτό είναι που με βάση το Midwest – USA μιας μεγάλης κλίμακας εμπορική μελισσοκόμος μου είπε την περασμένη εβδομάδα κατά την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Honey Union Παραγωγών μελιού της Αμερικής (AHPA). Και το εννοούσε.

Οι συνεχιζόμενες  Απώλειες μελισσών έχουν αυξηθεί δραματικά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Και μελισσοκόμοι αισθάνονται το τσίμπημα.

Σύμφωνα με πολλούς μελισσοκόμους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οι οποίοι διαχειρίζονται ένα τεράστιο αριθμό από κυψέλες, δηλαδή την εμπορική μελισσοκομία σε κλίμακα βλέπουν «πικρό» το μέλλον τους, εκτός εάν τα πράγματα αλλάξουν, και μάλιστα σύντομα.

 Οι μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στο Σαν Ντιέγκο στα μέσα Ιανουαρίου 2013 για να ανταλλάξουν ιστορίες και να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα του εμπορίου και των μεθόδων προστασίας και τρύγου, καθώς και για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις τελευταίες έρευνες για την μείωση των πληθυσμών (σμηνών) των μελισσών (συχνά αναφέρεται ως Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας).
Ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα  συνεχίζει να επισημάνει την αιτία  στα φυτοφάρμακα ως ένα από τα ζωτικής σημασίας παράγοντες που συμβάλουν στις μαζικές  απώλειες μελισσών - παράλληλα με τη διατροφή και την ασθένεια - και οι μελισσοκόμοι συνεχίζουν να βλέπουν σημαντικές μειώσεις στο ετήσιο εισόδημα τους.

Και αυτές οι απώλειες «τρέχουν»  παράλληλα με τη συνεχιζόμενη αύξηση των προϊόντων φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τους σπόρους και σε τομείς σε ολόκληρη τη χώρα.
Μάλιστα στο συνέδριο ένα ένας μελισσοκόμος από το Kentucky μου είπε, "Κατά μέσο όρο, το 40% είναι πάνω από το όριο διαχείμασης σε απώλειες σε όλη τη χώρα.

Αυτό είναι τι αντιμετωπίζουμε. Και οι απώλειες μου είναι πιο κοντά στο 70% - αυτό είναι πιθανό Θα είναι η χειρότερη χρονιά για τις μέλισσες "Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το έτος, η USDA αναφέρει σημαντική μείωση του πληθυσμού των μελισσών από το 2006..

Ένας άλλος μελισσοκόμος μου είπε ότι έχασε πάνω από $ 250.000 σε επιχειρήσεις παραγωγής μελιού το τελευταίο έτος μόνο, και αυτός δεν είναι πλέον το κλασικό μέσω επικονίασης το εποχικό  πεπόνι και τα κεράσια.

 Όπως ο ίδιος μου θύμισε, αυτό όχι μόνο έχει άμεσες επιπτώσεις σε αυτόν, αλλά και των εργαζομένων του, τις κοινότητες, τους προμηθευτές, πωλητές, το σύστημα τροφίμων και την αγροτική οικονομία.

Με τα φυτοφάρμακα να θεωρούν οι παρευρισκόμενοι μελισσοκόμοι ως ποιο κοινή αιτία από ποτέ –της εξαφάνισης- σε αυτό το ετήσιο συνέδριο AHPA, όπως είδα σε σχετικές αναρτήσεις με στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα φυτοφάρμακα (και η ανεξέλεγκτη κατάχρηση) δείχνει  να αποτελέσει το βασικό καταλύτη στην μείωση των μελισσών.

Και εκπρόσωποι από χημικές –εταιρίες- γίγαντες όπως η Arysta, η Bayer και η Monsanto έκαναν γνωστή την παρουσία τους, ακόμα και με τεράστια  υπέρ-σύγχρονα  εργαστήρια για να κατευνάσει την μήνη από τους ενδιαφερόμενους μελισσοκόμους.

Αυτές οι εταιρείες έχουν πολλά που διακυβεύονται (στην Ελλάδα ο φίλος μου ο Βασίλης θα έλεγε: Είναι πολλά τα λεφτά Άρη!).
νομαδική μετανάστευση με Νταλίκα! Οικονομία Κλίμακας...
Με την αγορά ολοένα και πιο ενοποιημένη και παγκοσμιοποιημένη, κάτι σαν συγκοινωνούντα δοχεία,  μόνο λίγες εταιρείες  κατέχουν την κατασκευή πολλών «εργαλείων»  από τους ίδιους τους σπόρους και τα φυτοφάρμακα που εμπλέκονται σε απώλειες μελισσών.

Αν η ιστορία αποτελεί οδηγό, αυτές οι εταιρείες θα συνεχίσει πιθανόν να αντιτεθούν στην εξεύρεση υγιούς, αεροφόρους και κοινής λογικής λύσεις για μείωση των μελισσών.

Μερικοί μελισσοκόμοι έχουν τα πράγματα στα χέρια τους, είναι αυτοί που αποτελούν το Εθνικό Ταμείο Άμυνας Pollinator. (κάτι σαν αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα παραγώγων)…

Με μια δέσμευση για την προστασία των μελισσών και τα προς το ζην, αυτή η νέα γενιά των μελισσοκόμων θα "υπερασπιστεί την διαχείριση και γηγενείς επικονιαστές ζωτικής σημασίας για μια βιώσιμη και οικονομικά προσιτή παροχή τροφίμων από τις δυσμενείς επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων."

Από τις Οικονομίες κλίμακας και την αλόγιστη αφαίρεση από την φύση του δικαιώματος της επί της γης απεμπολήσαμε το δικαίωμα μας στην συν-Ύπαρξη με την Γαία.

Ξεχάσαμε ότι είμαστε όλοι παιδιά της!


Hello to our reader in USA and Canada from Agrotikes Eykairies - Athens Greece.