3 Φεβ 2013

Χαβιάρι σαλιγκαριού


Και ποιος το σκέφτηκε; Η Γαλλία, φυσικά!

Ενώ η κλασική προσφορά για άγριο χαβιάρι λόγω της λαθροθηρίας, της υπεραλίευσης και τη ρύπανση της Κασπίας Θάλασσας, γίνεται όλο και πιο δύσκολο –για τους ψαράδες- να βρουν κάθε μέρα την πολύτιμη  πηγή του , εναλλακτικές λύσεις εμφανίζονται (φυσικά όχι από το πουθενά).

Το Φυσικά, (Organic) εκτρεφομένων χαβιάρι (από αυγά οξύρρυγχου - υδατοκαλλιέργεια) είναι το καλύτερο «υποκατάστατο» για το άγριο πλέον (και σε ορισμένα από αυτά τα παραγωγικά εργοστάσια - δεξαμενές, ακόμα και ξεπερνώντας την ποιότητα των άγριων!).

Εκτός από χαβιάρι εκτροφείου υπάρχει σήμερα μια μεγάλη προσφορά και από τα άλλα αυγά ψαριών που προσπαθούν και αυτά με την σειρά τους να μπουν στο πολυτελές άλμπουμ των Luxury food.  

Μερικές από αυτές τις παγκόσμιες εταιρίες είναι:  Tobiko, Tarama, Bottarga, Bowin, Lobsviar (αυγοτάραχο από Αστακό!), κλπ. φαίνεται να προσπαθούν να πάρουν το μερίδιό τους - παρόλο που δεν κατέχουν την κορυφή της πυραμίδας από άποψη ποιότητας και τιμής (σε σχέση με το άγριο).

Τώρα, αυτό που πραγματικά κάνει την περιέργειά μου να «ανεβαίνει»  είναι το αυγοτάραχο από τα σαλιγκάρια!  - ή καλύτερα «escargots» (Helix Aspera Maxima).
αυγά από σαλιγκάρια σαν μπαλίτσες από κασσίτερο! 
Η γαλλική εταιρεία De Jaegers μετά από μια περίοδο εκτεταμένης έρευνας έχει ένα απόθεμα περίπου 60.000 σαλιγκάρια (= 200kg. για την παγκόσμια αγορά - world market). Αυτά τα αργοκίνητα μικρά και συμπαθητικά πλασματάκια…  φαίνεται να είναι αυτά που παράγουν ένα πολύ νόστιμο, ροζ-λευκό  αυγό.

Εντάξει, η αλήθεια να λέγεται, αμφιβάλλω ότι η παραπάνω εικόνα δείχνει το αυγοτάραχο και όχι κάποια γυαλιστερή συσκευασία με πλαστικές μπάλες από κασσίτερο ...

Αλλά αυτό που μετρά τελικά είναι η εμφάνιση (συσκευασία)  και η γεύση, και για όσους μπορούν να το απολαύουν η Τιμή!

Στα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα του Λονδίνου στα φημισμένα  Harrods  φτάνει να πωλείτε 65 λίρες/30 Γραμμάρια!
Ας δούμε και το πρακτικό μέρος μιας σαλιγκαροτροφίας.

Τα σαλιγκάρια γεννούν περίπου 100 αυγά μία φορά το χρόνο, η οποία δίνει περίπου. 4gramms από χαβιάρι σαλιγκαριού. Έτσι, οι περίπου 260 σαλιγκάρια που απαιτούνται για να φτάσετε στο 1 κιλό. (!)… Ρυθμοί σαλιγκαριού!

Ο De Jaeger υπόσχεται μια «αίσθηση από μια βόλτα στο δάσος μετά τη βροχή, τα μανιτάρια και τις γεύσεις των φύλλων βελανιδιάς, το άρωμα των υγρών βρύα τύρφης».

Και το εύρος τιμών αντανακλά αυτή την προσπάθεια και την υπόσχεση.

Έτσι μια πλάκα από  250grm. κασσίτερου φτάνει να πωλείται  για περίπου 1'000USD.

Αλλά για φανταστείτε το κόστος για να παραχθεί μια τέτοια πολύτιμη πλάκα