6 Φεβ 2013

Δυτική Μακεδονία: Νέες καλλιέργειες Αρωματικών Φυτών


Λαμβάνοντας υπόψη  μας τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που περνά η χώρα μας, αντιλαμβανόμαστε ότι αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη η στροφή προς τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, έχουν καταγραφεί ορισμένες ατομικές αλλά και συλλογικές  προσπάθειες για την προώθηση αυτού του τομέα σε όλες τις περιοχές  της χώρας.

Μία αξιόλογη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στο νομό Κοζάνης έχει να κάνει με την έναρξη καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών κυρίως στην περιοχή του Βοΐου. Προϊόντα όπως η λεβάντα, το τριαντάφυλλο και η ρίγανη έρχονται να συμπληρώσουν την καλλιέργεια του κρόκου Κοζάνης, που ήδη καλλιεργείται εδώ και 400 χρόνια στο χωριό Κρόκος και στην ευρύτερη  περιοχή των γύρω χωριών, προσφέροντας οικονομική ανάσα στην περιοχή και μία ευρεία, έως και παγκόσμια,  αναγνώριση του πιστοποιημένου πλέον αυτού προϊόντος.

 Η πρωτοβουλία για τις νέες καλλιέργειες ελήφθη το 2004 από μια ομάδα παραγωγών, η οποία, στη συνέχεια, ίδρυσε και το Συνεταιρισμό Αρωματικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης. Ο συνεταιρισμός ολοένα και επεκτείνεται και οι παραγωγοί. ευελπιστούν να καταξιωθούν στον τομέα τους με το πέρασμα του χρόνου. Είναι πολύ ευχάριστο και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι σε μια περιοχή που δεν έχει και τις ιδανικότερες συνθήκες για άλλες συνήθεις  καλλιέργειες -λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών- γίνεται μια προσπάθεια αξιοποίησης των δυνατοτήτων της γης της. 

Στόχος είναι η ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους νέους που θα θελήσουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα. Κάποια από τα προϊόντα αυτά, τα οποία ξεκινούν σιγά σιγά να κερδίζουν το ενδιαφέρον της αγοράς, είναι το ροδέλαιο, το ροδόνερο και το γλυκό κουταλιού από τριαντάφυλλο.

Βλέπουμε, λοιπόν, να ανοίγονται μπροστά μας καινούριες ιδέες και προοπτικές, που δείχνουν ήδη τα θετικά στοιχεία τους και προοιωνίζουν θετικά αποτελέσματα. 

Αισιοδοξούμε ότι οι νέες προοπτικές θα προσελκύσουν όλο και περισσότερο νέους καλλιεργητές, έτσι ώστε να εδραιωθεί η αρχική προσπάθεια και να μην αποτελέσει μια παροδική κίνηση.     Παπαγιαννίδου Φωτεινή                                                             ΓεωπόνοςΚοζάνη.

δείτε για σχετικό σεμινάριο Αρωματικών Φυτών