31 Μαρ 2013

Σεμινάριο αρωματικών φυτών

Βιομηχανική καλλιέργια λεβάντας (Γαλλία). 

Ελλάδα οι επικρατούσες συνθήκες καλλιέργειας και δραστηριότητας.

Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών μοιάζει να αποτελεί αντίδοτο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση, όντας ένας ιδιαίτερα δυναμικός κλάδος της αγροτικής παραγωγής, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Τα αρωματικά φυτά μπορούν να αποτελέσουν μια καλή εναλλακτική πρόταση, που θα συμβάλει όχι μόνο στη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος αλλά και θα εξελιχθεί σε έναν από τους δυναμικούς κλάδους αγροτικής παραγωγής, (μια και μπορεί να περιέχει και μικρής κλίμακας μεταποίηση και εμπόριο) κάτω φυσικά από τις απαραίτητες προϋποθέσεις μια και δεν φυτεύουμε όπου θέλουμε ότι θέλουμε!

Παρά το γεγονός ότι η καλλιέργεια των φυτών αυτών στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες,  εξακολουθεί να θεωρείται ένα νέο σχετικά πεδίο δράσης για τον ελλαδικό χώρο, προσφέροντας μια εναλλακτική δυναμική στον πρωτογενή τομέα, ενώ δίνει ώθηση και στον δευτερογενή τομέα της μεταποίησης.

Το νέο φυσικά δεν εμπεριέχει εμπειρία (δεν είναι ελιά) και εδώ μπαίνει η εξατομικευμένη υποστήριξη που θα πρέπει να αναζητήσει σε όλα τα στάδια της καλλιεργείς από γεωπόνους που έχουν την γνώση και την σχετική εμπειρία στην περιοχή που θα καλλιεργήσει.

Οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των αρωματικών φυτών στην Ελλάδα στη βιομηχανία τροφίμων (αιθέρια έλαια) αλλά και στη φαρμακοβιομηχανία και την αρωματοποιία, με την παρασκευή αιθέριων ελαίων, είναι μεγάλες, με την προϋπόθεση βέβαια του σωστού σχεδιασμού και της σφαιρικής αντιμετώπισης του θέματος. Η ανάγκη για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής και η στροφή σε καινοτόμα green (Βιολογικά) και non food products  (φυτά που δεν προορίζονται για τροφή) συναντούν στην περίπτωση των αρωματικών φυτών την καλύτερη εκπροσώπησή τους.
λήψη δείγματος εδάφους για ανάλυση σε εργαστήριο 
Υπάρχει μάλιστα ενδιαφέρον για την καλλιέργεια των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών ιδιαίτερα ως εναλλακτική της καλλιέργειας καπνού, βαμβακιού, ορισμένων δημητριακών, αλλά και σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές.

Οι γεωπόνοι που ειδικεύονται στις καλλιέργειες αυτές προτείνουν, πάντως, ο νεοεισερχόμενος παραγωγός να αρχίσει με περισσότερα από ένα είδη. Μπορεί δηλαδή κάποιος να συνδυάσει δύο ή τρία ετήσια φυτά και τέσσερα-πέντε πολυετή φυτικά υλικά.

Τα ετήσια δίνουν την εμπειρία μέσω του πλήρους κύκλου της καλλιέργειας κατά το πρώτο έτος, από το πολλαπλασιαστικό υλικό έως τη συγκομιδή. Τα πολυετή φυτά αναπτύσσονται, για να δώσουν το μέγιστο και βέλτιστο της παραγωγής τους, συνήθως μετά τον δεύτερο χρόνο.
 
τι χώμα έχω στο κτήμα μου;  και τι καλλιέργεια ταιριάζει;  
Δεδομένου ότι οι συνήθεις στρεμματικές αποδόσεις των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα μπορούν να κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 150 έως 500 ευρώ ή και περισσότερο, ανάλογα με το είδος, το μέγεθος της καλλιεργούμενης έκτασης, προσδιορίζεται και η πρόσοδος (σ.σ. φυσικά κατά προσέγγιση μια και είναι νέες οι καλλιέργειες και δεν έχουμε αρκετά στατιστικά στοιχεία).

Εκτάσεις τεσσάρων-πέντε συνολικά στρεμμάτων είναι συνήθως πάρα πολύ μικρές για πραγματικά έσοδα, διαθέτοντας χύδην ξηρά αρωματικά φαρμακευτικά φυτά. Για να είναι κερδοφόρες οι πωλήσεις αυτών των υλικών θα πρέπει να επεκταθεί η παραγωγή τους. Τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται ως νωπά ή ξηρά φυτικά υλικά -ως έχουν, ή έπειτα από σχετική κατεργασία- ή προορίζονται για περαιτέρω προϊόντα μεταποίησης - υψηλής προστιθέμενης αξίας (αιθέρια έλαια). Όλες οι εργασίες μετά τη συγκομιδή (ξήρανση, κοπή, διαλογή, αποθήκευση κ.ά.) έχουν σημασία γιατί προσδίδουν υπεραξία στο προϊόν, όμως πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή και με τα σωστά μέσα, ώστε το τελικό προϊόν να είναι υψηλής ποιότητας.

Επενδύστε στην γνώση πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε και οπουδήποτε!

Εξειδικευμένο σεμινάριο Αρωματικών Φυτών.
Πότε θα διεξαχθεί;
Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Που θα γίνει;
Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα δίπλα στην πλατεία Βικτώριας Αθήνα.

Κόστος;
120 ευρώ με ΦΠΑ
Τι ώρα θα γίνει;
θα Ξεκινάει στις 5.00 το απόγευμα και μέχρι τις 9.15μμ.

Στο Κέντρο της Αθήνας  (Γ Σεπτεμβρίου 132, 4 όροφος)  σε ειδικά διαμορφωμένη για τον σκοπό αυτό αίθουσα (με δείγματα) θα πραγματοποιηθεί Σεμινάριο εξειδικευμένης δράσης με εξειδικευμένο Γεωπόνο και θέμα:   Αρωματικά Φυτά (εξειδικευμένο και αναλυτικό).

Θέματα: 
Α. Ημέρα
Market analysis (πληροφορίες για διάθεση).
Εισαγωγή στην Παγκόσμια αγορά και διάθεση των αιθέριων ελαίων (1ωρα).
Πως μπορώ να καταλάβω ποια  –αρχική καλλιέργεια- κάνει για μένα;
Με τι τρόπο μπορεί το εγχείρημα μου να γίνει βιώσιμο;
Ποιες είναι οι καλύτερες –δυναμικές- καλλιεργητικές ευκαιρίες για μένα;
Είναι το κτήμα μου και η περιοχή κατάλληλη για καλλιέργεια αρωματικών;
Ποιες είναι οι ιδιότητες και οι χρήσεις των αρωματικών φυτών;
Ποια είναι τα επικρατέστερα φυτικά είδη από την μεγάλη ομάδα φυτών που λέγονται: «Αρωματικά - Φαρμακευτικά»
Με τι τρόπο θα μπορέσω να πάρω κάποια σχετική  επιδότηση;

Β. ημέρα.
Ανάλυση και επεξεργασία εδάφους (αναλυτικά).
Πώς ξεκινώ και τι πρέπει στην συνέχεια να προσέξω;
Τι πρέπει να κάνω ώστε να πιστοποιηθεί η καλλιέργεια μου ως Βιολογική;
Λίπανση στη βιολογική καλλιέργεια αρωματικών φυτών
Πώς παράγω αιθέρια έλαια από τα αρωματικά φυτά; (εξοπλισμός-ξήρανση - απόσταξη - συσκευασία, διαδικασία, συμβουλές!)
Οικονομικά στοιχεία-Υφιστάμενη κατάσταση-Κόστη-αποδόσεις αρωματικών φυτών. 
Παρουσίαση και τεχνικές πληροφορίες για μικρές (οικονομικές) μονάδες αποξήρανσης και απόσταξης αρωματικών και παραγωγής αιθέριων ελαίων (1ωρα).

Θα παρουσιάσουν Εξειδικευμένοι Γεωπόνοι (Msc, Phd) κα Αργυρώ Τριανταφύλλου, και Οικονομολόγοι (εξειδικευμένοι  Experts for export projects).

Θα υπάρχει διαδικασία διαλόγου (reverse  – vice - reverse).

Στο τέλος της διήμερος παρακολούθησης θα παραλάβουν όλοι οι υποψήφιοι Νέοι αγρότες  υλικό παρουσίασης  (e-σημειώσεις,  Help channel after seminar, open Help phone-Line by email).

Η διάρκεια της παρουσίασης θα είναι 4 ώρες κάθε απόγευμα  με 2 διάλειμματα.

Θα υπάρχει μπουφές για τους συμμετέχοντες.

Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά εγγραφής, πολύ καλό για όσους έχουν παρακολουθήσει το αρχικό σεμινάριο και πλέων έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν ή για νέος πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Τηλέφωνο  γραμματείας  Εγγραφής: 210-8818416 ώρες: 10:00 έως 20:00 καθημερινά.

Γραμματεία για σεμινάριο με θέμα : Αγροτικές Ευκαιρίες  Αρωματικά Φυτά.

ή με ένα E-mail:   agrotikes.eykairies.gr@gmail.com

Στα πλαίσια της εταιρικής ευθύνης και με γνώμονα τα κοινωνικά κριτήρια και πάντα στα πλαίσια της οικονομικής κατάστασης που όλοι βιώνουμε, οι  άνεργοι (με το καρτελάκι του ΟΑΕΔ σε ισχύ), για το σεμινάριο θα λαμβάνουν ειδική έκπτωση 30%, δηλαδή  80 Ευρώ αντί για 120.


Ανακοίνωση για Γεωπόνους: 

για Γεωπόνους θα διεξαχθει ένα εξειδικευμενο σεμινάριο για πληροφορίες στείλτε ενα e-mail :info@agrotikes-eykairies.gr  με το βιογραφικό σας για να σας απαντήσουμε με το σχετικο PDF (με τα θέματα, ώρες και τους εισηγητές) .