26 Μαΐ 2013

Δανία: ένα δημοτικό σχολείο πρότυπο!


Δεν θα αναφερθούμε από εδώ για την βασική παιδεία στην Ελλάδα, δεν είναι άλλωστε ο σκοπός μας, αλλά η δημιουργικότητα και η επένδυση στην νέα γενιά θα πρέπει να ξεκινά σε ανεπτυγμένα και πολιτισμένα κράτη από νωρίς, με την ανάδειξη πρωτοβουλιών και δεξιοτήτων που τα  παιδιά με την δημιουργική τους φαντασία θα μπορέσουν να αποδημήσουν την κοινωνία που τους παραδίδουμε και να δημιουργήσουν μια νέα καλύτερη!


Έτσι  Πέντε νεαρά κορίτσια της ενάτης τάξης (Δημοτικό σχολείο) από τη Δανία, δημιούργησαν πρόσφατα ένα επιστημονικό πείραμα που έχει προκαλέσει σάλο στην επιστημονική κοινότητα.

Ξεκίνησαν με μια παρατήρηση και μια ερώτηση. Τα κορίτσια παρατήρησαν ότι αν κοιμόταν με τα κινητά τους τηλέφωνα κοντά στο κεφάλι τους τη νύχτα, είχαν συχνά δυσκολία συγκέντρωσης στο σχολείο την επόμενη μέρα. Ήθελαν να δοκιμάσουν την επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων για τους ανθρώπους , αλλά το σχολείο τους, στο Hjallerup School στη Δανία, δεν έχουν τον εξοπλισμό για να χειριστούν ένα τέτοιο πείραμα. Έτσι αντί αυτού, τα κορίτσια, σχεδίασαν ένα πείραμα που θα δοκίμαζαν την επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων σε ένα φυτό.

Οι μαθητές τοποθέτησαν έξι δίσκους που γέμισαν με ένα είδος κάρδαμου, σε ένα δωμάτιο χωρίς ακτινοβολία, και έξι δίσκους με σπόρους σε ένα άλλο δωμάτιο δίπλα σε δύο δρομολογητές που σύμφωνα με τους υπολογισμούς των κοριτσιών, εκπέμπουν το ίδιο είδος ακτινοβολίας όπως ένα συνηθισμένο κινητό τηλέφωνο.Τις επόμενες 12 ημέρες, τα κορίτσια παρατήρησαν, μέτρησαν, ζύγισαν και φωτογράφησαν τα αποτελέσματά τους. Παρά το γεγονός ότι μέχρι το τέλος του πειράματος, τα αποτελέσματα ήταν ολοφάνερα - οι σπόροι από κάρδαμο που τοποθετήθηκαν κοντά στο router δεν είχαν μεγαλώσει. Πολλοί από αυτούς ήταν εντελώς νεκροί. Ενώ οι σπόροι από κάρδαμο που φυτεύτηκαν στο άλλο δωμάτιο, μακριά από τα routers, άνθισαν.
 
σπόροι κάρδαμου
Το πείραμα πέτυχε, και τα κορίτσια κέρδισαν κορυφαίες διακρίσεις σε περιφερειακό ανταγωνισμό επιστήμης και ενδιαφέροντος των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την Kim Horsevad, καθηγήτρια στο Hjallerup Skole στη Δανία, για το πείραμα με το κάρδαμο που πραγματοποιήθηκε, ενδιαφέρθηκε ένας καθηγητής νεύρο επιστήμης από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία (karolinska university), για την επανάληψη του πειράματος σε ελεγχόμενα επαγγελματικό επιστημονικό περιβάλλον.

karolinska university


Πηγές: