14 Ιουλ 2013

Μήπως μιλώντας στα φυτά τα βοηθάμε να αναπτυχθούν καλύτερα;

College of Agricultural Sciences, University of Pennsylvania state USA.

Σε μια συνέντευξη του 1986, ο πρίγκιπας της Αγγλίας Κάρολος συζήτησε κάποιες πρακτικές  συνήθειες κηπουρικής που εφαρμόζει ο ίδιος και, σχολίασε: "Θέλω μόνο να έρθει ή στιγμή και να μπορέσουμε να μιλήσουμε με τα φυτά, είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να μιλήσουμε με αυτά,  και να λάβουμε κάποιας μορφής ανταπόκριση!."

Η θεωρία ότι τα φυτά έχουν έστω κάποιο όφελος από την ανθρώπινη συνομιλία χρονολογείται από το  1848, όταν ο Γερμανός καθηγητής Gustav Fechner δημοσίευσε το βιβλίο Nanna  (Soul-life of Plants).. Η ιδέα έγινε αμέσως πολύ  δημοφιλής, και από τότε έχει γεννήσει πολλά περισσότερα βιβλία από όσα μπορούσε ποτέ  να φανταστεί ο Gustav, και ακόμη ένα άλμπουμ-καταγράφεται από  το 1970-  από μια επιχειρηματική οδοντίατρο-με τον τίτλο «Μουσική για να μεγαλώσουν τα φυτά." Αλλά θα τραγουδούσατε ποτέ  ή θα μπορούσατε να προβείτε σε φιλοφρονήσεις στον Φίκο σας;  και όλα αυτά  έχουν πραγματικά καμία επίδραση στην ανάπτυξη τους;

«Δεν υπάρχει πολλή  συσσωρευμένη παγκόσμια έρευνα στον τομέα αυτό», λέει ο Rich Marini, επικεφαλής του τμήματος της κηπουρικής (Γεωπονίας)  στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Penn State,  "Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι τα φυτά ανταποκρίνονται στον ήχο." Στην πραγματικότητα, τα φυτά αντιδρούν εύκολα σε μια σειρά από περιβαλλοντικά ερεθίσματα, όπως την ικανότητα να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους. Εξηγεί Marini, "ό άνεμος –ένταση - ή δόνηση θα προκαλέσει αλλαγές στην ανάπτυξη των φυτών. Δεδομένου ότι ο ήχος είναι ουσιαστικά δόνηση, η εικασία μου είναι ότι η δόνηση προκαλεί μια απάντηση."


 Η έρευνα υποστηρίζει  μια εικασία που στοιχειοθετεί την έρευνα αναφέρει η καθηγήτρια κα  Μαρίνι.
Το 2007, μία έρευνα (paper from scientists)  από επιστήμονες στο Εθνικό Νότιας Κορέας Ινστιτούτο Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας πρότεινε ότι δύο γονίδια που εμπλέκονται στην αντίδραση του φυτού στο φως γνωστή ως rbcS και ALD-έχουν ενεργοποιηθεί από τη μουσική στα 70 ντεσιμπέλ. "Αυτό είναι για το επίπεδο μιας κανονικής συνομιλίας», λέει ο Marini. Οι Κορεάτες ερευνητές βρήκαν διαφορετικές απαντήσεις ανάλογα με τη συχνότητα του ήχου. Όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα, τόσο πιο δραστική ήταν η απάντηση γονιδίου.

Ωστόσο, άλλες μελέτες δείχνουν ότι η συζήτηση δεν μπορεί να είναι αρκετό για την επίδραση των φυτών, σημειώνει η κα Marini. Μια καναδική εφημερίδα έδειξε ότι η βλάστηση των σπόρων επηρεάζεται από ήχο 92 ντεσιμπέλ, πολύ πιο δυνατά από ό, τι κανονικά θα μπορούσε απλά μιλήσει ένας άνθρωπος!

Όσον αφορά γιατί τα φυτά θα έχουν εξελιχθεί για να ανταποκριθεί στις δονήσεις , η καθηγήτρια κα   Marini εικάζει ότι μπορεί να είναι κι αυτός ένας τρόπος για να τα βοηθήσει να επιβιώσουν σε θυελλώδη  περιβάλλοντα. «Τα φυτά που εκτίθενται σε άνεμο παράγουν μια αύξηση της  «φωτιάς»  ορμόνης αιθυλένιο, η οποία προκαλεί το «εργοστάσιο» παραγωγής  ορμονών του φυτού  να είναι μικρότερη και να έχουν παχύτερους μίσχους. Έτσι τα φυτά εκτίθενται σε άνεμο μπορούν να επιβιώσουν καλύτερα σε  πολύ θυελλώδεις συνθήκες."

Όσον αφορά μια άλλη δημοφιλής θεωρία, ότι τα φυτά ανταποκρίνονται στο διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από την ανθρώπινη ομιλία, αλλά η κα Marini δεν συμμερίζεται την συγκεκριμένη άποψη. Τα Επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα έχουν να κάνουν με το να  επηρεάζουν το ρυθμό της φωτοσύνθεσης των φυτών, εξηγεί , αλλά "οι άνθρωποι θα πρέπει να μιλήσουν για τα φυτά τους για τουλάχιστον αρκετές ώρες την ημέρα για την ενίσχυση της φωτοσύνθεσης αρκετά για να επηρεάσουν την ανάπτυξη των φυτών κάτι που πρακτικά είναι ανέφικτο."

Και φυσικά, όλες οι καλές δονήσεις στον κόσμο δεν πρόκειται να βοηθήσουν  τα φυτά σας αν ξεχάσετε να τα ποτίσετε!




Συμπέρασμα: "Το καλύτερο πράγμα που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τα φυτά τους να αναπτυχθούν είναι να τους παρέχουμε με το απαραίτητο φως, το νερό και τα μέταλλα στην διατροφή», λέει η Marini. Ενώ οι μελέτες δείχνουν ότι ο ήχος θα μπορούσε να ωθήσει τα φυτά σε ταχύτερη ανάπτυξη, δεν υπάρχει οριστική απόδειξη ότι  αν τους κάνετε δώρο ένα ήχο σύστημα!  θα σας μετατρέψει ένα ασθενικό κλαδάκι σε  ένα πράσινο αντίχειρα. Οι Ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη έχουν να κάνουν περισσότερο με τη θερμοκρασία από ό, τι να μιλάμε όλη μέρα με τα φυτά. Αλλά αν θέλετε να ψιθυρίζετε  τίποτα κολακευτικό στις μπιγκόνιες σας, καλά!  Είναι,  κανείς δεν σας εμποδίζει.

Rich Marini, Ph. D., is professor and head of horticulture in the College of Agricultural Sciences, University of Pennsylvania state USA. editing by Αγροτικές Ευκαιρίες 2013.