2 Νοε 2013

Νέα επιδότηση για τους ρητινεργάτες


Οικονομική ενίσχυση, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε 0,43 ευρώ ανά κιλό ρητίνης, δηλαδή 2.060.000 ευρώ για συνολικά 4.755.626 κιλά, πρόκειται να λάβουν οι ρητινεργάτες για το έτος 2012. 

Στόχος της οικονομικής ενίσχυσης είναι η προστασία των δασών από πυρκαγιές, αλλά και ο καθαρισμός των πυρόπληκτων δασών σε ποσοστό περίπου 20% που πραγματοποιήθηκε το έτος 2012, όπως αποφασίστηκε μετά την υπογραφή σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης των αναπληρωτών υπουργών ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη και Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η οποία έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αφορμή για την ενίσχυση στάθηκε το γεγονός ότι ρητινεργάτες ανέλαβαν την υποχρέωση και καθάρισαν τον υπόροφο του πευκοδάσους σε ποσοστό περίπου 20% της συνολικής έκτασης που ρητίνευσαν, ενώ όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά επενέβησαν αμέσως αμισθί και σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμοδίων υπηρεσιών για την καταστολή της, όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΚΑ.



«Θέλουμε πάντα τους πολίτες συμμάχους στον αγώνα κατά των δασικών πυρκαγιών. Ειδικά, όσους συμπολίτες μας διαβιούν και εργάζονται σε ορεινές περιοχές. Στόχος της πολιτικής μας είναι η βελτίωση των όρων διαβίωσης στην ορεινή Ελλάδα, με αύξηση των δυνατοτήτων οικονομικής δραστηριότητας και παράλληλη προστασία και ανάδειξη του δασικού μας πλούτου» δήλωσε σχετικά ο κ. Καλαφάτης.

Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι οι ρητινεργάτες - μέλη αγροτοδασικών συνεταιρισμών, μεμονωμένοι ρητινεργάτες και μόνιμοι κάτοικοι των νομών Ευβοίας, Κορινθίας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής, Ηλείας, Αχαΐας, Λέσβου, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Μαγνησίας και Αττικής, που εργάζονται σε ορεινές περιοχές.




Τα δικαιολογητικά για την καταβολή της ενίσχυσης περιορίζονται σε αίτηση - δήλωση του ενδιαφερομένου, αντίγραφο τιμολογίου πώλησης -με θεώρηση του πρωτοτύπου-, κατάσταση πληρωμής από τη δασική υπηρεσία και βεβαίωση της αρμόδιας δασικής αρχής.

 Η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνεται μέσω τράπεζας.  Πηγή: AMΠE