4 Νοε 2013

Εκπαίδευση για τους παλαιούς του προγράμματος Νέων Αγροτών


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος υπέγραψε Απόφαση για την επιχορήγηση του ΕΛΓΟ-Δήμητρα με 2.238.000 ευρώ για την «Επαγγελματική Κατάρτιση Αυτοαπασχολούμενων στον Πρωτογενή Τομέα», η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την πληρωμή της τρίτης δόσης στους δικαιούχους του προγράμματος Νέων Αγροτών.

Με την υπογραφή της έγκρισης χρηματοδότησης θα υλοποιηθούν 160 προγράμματα κατάρτισης, τα οποία θα παρακολουθήσουν 3.800 Νέοι Αγρότες. Έχουν ήδη υλοποιηθεί 210 αντίστοιχα προγράμματα για 4.500 Νέους Αγρότες σε όλη την επικράτεια, προϋπολογισμού 2.900.000 ευρώ. 

Ενώ, με την ολοκλήρωση των νέων προγραμμάτων, θα έχει εκπαιδευτεί το σύνολο των 8.300 δικαιούχων του Μέτρου 1.1.2 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» 2009-2010.

Τα προγράμματα γεωργικής επαγγελματικής κατάρτισης έχουν διάρκεια 150 ώρες (5 εβδομάδες) και παρέχουν στους Νέους Αγρότες εξειδικευμένες γνώσεις για το τεχνικό μέρος της καλλιέργειας ή της εκτροφής. Επιπροσθέτως, οι συμμετέχοντες ενημερώνονται για θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΥπΑΑΤ και τις δυνατότητες χρηματοδότησης από πόρους της ΕΕ, στην επιχειρηματική γεωργία, στην καινοτομία στην παραγωγική διαδικασία, στην υγιεινή και ασφάλεια της αγροτικής εργασίας και στην προώθηση αγροτικών προϊόντων.

Οι Νέοι Αγρότες λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης, εφόσον ολοκληρώσουν με επιτυχία την αξιολόγησή τους και καλύψουν τις συνολικές απαιτήσεις του προγράμματος κατάρτισης, μία εκ των οποίων είναι η ανελλιπής παρακολούθησή του. Η βεβαίωση αυτή αποτελεί προαπαιτούμενο για την πληρότητα του φακέλου που υποχρεούται να καταθέσει ο Νέος Αγρότης για να εισπράξει την τρίτη δόση του πριμ πρώτης εγκατάστασης, ύψους 3.500 ευρώ κατά μέσο όρο, που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο 15% του συνολικού ποσού.

Η κατάρτιση των Νέων Αγροτών εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού», το οποίο υλοποιείται με συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, και αφορά στις:

α) 8 Περιφέρειες Σύγκλισης (Ανατολική Μακεδονία –Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο), με  προϋπολογισμό 1.250.000 ευρώ.
β) 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου (Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Αττική), με προϋπολογισμό 778.000 ευρώ.
γ) 2 Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου (Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο), με προϋπολογισμό 210.000 ευρώ.

Εντός του Νοεμβρίου 2013 οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να μετάσχουν στα προγράμματα γεωργικής επαγγελματικής κατάρτισης, βάσει της ημερομηνίας ένταξής τους στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, τηλεφωνικώς και με συστημένη επιστολή από τον τοπικό υπεύθυνο του ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης γίνονται στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές του Οργανισμού ή σε πιστοποιημένες δομές κοντά στον τόπο κατοικίας των παραγωγών.

Με την ευκαιρία της υπογραφής της Απόφασης, ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Οι νέοι αγρότες αποτελούν εγγύηση για τη συνέχεια της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας. Η επένδυση στην εκπαίδευσή τους είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιοτικής μας αγροδιατροφικής παραγωγής.

Γι΄ αυτό στηρίζουμε τους νέους ανθρώπους που παραμένουν στην ύπαιθρο και ασχολούνται με τη γη και τα ζώα. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να εκπαιδευθούν μέσω των προγραμμάτων γεωργικής επαγγελματικής κατάρτισης, να βελτιώσουν τη δουλειά τους και το προϊόν τους αλλά και να αποκτήσουν καλύτερη γνώση των εργαλείων της ΚΑΠ και της αγοράς. 

Θέλουμε νέους αγρότες με γνώση για μια πρωτογενή παραγωγή πιο ανταγωνιστική, πιο ωφέλιμη για τους ίδιους και για την Ελλάδα». Πηγή : agrocapital.gr


Διαβάστε για ένα Σχετικό σεμινάριο προετοιμασίας για τους Νέους που θα θελήσουν να γίνουν Νέοι αγρότες και  θα μπουν στο επόμενο πρόγραμμα.