7 Δεκ 2013

Καλλιεργώντας εκτός γης!


Μια ολοκληρωμένη διαχείριση ανάπτυξης των φυτών θα είναι ένα σημαντικό μέρος της εξερεύνησης του διαστήματος στο μέλλον, καθώς και για τα νέα φιλόδοξα  σχέδια της NASA για μακράς διάρκειας αποστολές στο φεγγάρι. Οι επιστήμονες της NASA προβλέπουν ότι οι αστροναύτες  θα μπορούν στο άμεσο μέλλον να είναι σε θέση να καλλιεργούν φυτά στο φεγγάρι, και τα φυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να συμπληρώνουν τα γεύματα των αποστολών στον δορυφόρο μας.


Η NASA σχεδιάζει να φυτέψει λουλούδια και λαχανικά (όπως βασιλικό και γογγύλια) στη Σελήνη στα πλαίσια του νέου της project, Lunar PlantGrowth Habitat.


Οι σπόροι θα αποσταλούν στη Σελήνη μέσα σε ειδικά σφραγισμένα δοχεία μέχρι το τέλος του 2015 και από εκεί ερευνητική ομάδα θα παρακολουθεί την πρόοδό τους.



Πού αποσκοπεί όμως η προσπάθεια αυτή της NASA; 

Στο να δώσει μια απάντηση για το αν τελικά η Σελήνη μπορεί να θεωρηθεί κατοικήσιμη ή όχι για τον άνθρωπο. Σε περίπτωση που τα φυτά δεν καταφέρουν να επιβιώσουν λόγω των συνθηκών της Σελήνης (καταστραφεί το γενετικό υλικό τους από την ακτινοβολία), το ίδιο μπορούμε να υποθέσουμε και για τον άνθρωπο. 


Εάν όμως καταφέρουν να ευδοκιμήσουν τότε οι ελπίδες θα αναζωπυρωθούν και για τον άνθρωπο.


Λέτε το διάστημα να είναι η λύση για μελλοντική μετοίκηση;