28 Μαρ 2014

Κτηνοτροφικό φυτό Τριφύλλι


Στην κτηνοτροφία πολλές φορές ταΐζουμε τα ζώα μας μαζί με τις υπόλοιπες ζωοτροφές και με τριφύλλι.

Το κλίμα στην Ελλάδα ευνοεί την συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Ας δούμε τα κυριότερα είδη που μπορούμε να καλλιεργήσουμε.

Με την λατινική ονομασία μπορείτε να τα ζητήσετε από τα καταστήματα συνήθως κυκλοφορούν σπόροι σε συσκευασία των 10 ή των 25 κιλών.

Trifolioum alexandrinum.

Μονοετές τριφύλλι, πυκνής βλάστησης με όρθιο στέλεχος και εξαιρετική παραγωγή. Προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη, έχει καλή ανάπτυξη, γρήγορη αναβλάστηση. Δίνει 2-7 κοπές το χρόνο, ανάλογα με το πότισμα. Παρουσιάζει αντοχή στο κρύο και στις μυκητολογικές προσβολές. Πολύ εύγευστο και με πολλές πρωτεΐνες για τα ζώα. Σπέρνεται το Φθινόπωρο με 3-4 kgr σπόρου/στρέμμα.

Trifolioum pratense.

Πολυετές, κόκκινο τριφύλλι με άνθη κόκκινα - ροζ. Γρήγορη ανάπτυξη, πολύ καλή ρίζα. Χρησιμοποιείται για βοσκή, σανό και ενσίρωση. Τροφή ποιοτική με μεγάλα ποσοστά ξηρής ουσίας. Παρουσιάζει καλή αντοχή στην ζέστη και την ξηρασία και προσαρμόζεται σε πολλούς τύπους εδαφών. ΡΗ 6-6,5 Σπέρνεται Άνοιξη-Φθινόπωρο με 3-4 Kgr σπόρου/στρέμμα.

Trifolioum repens.



Πολυετές τριφύλλι με μεσαίου μεγέθους φύλλα. Λειμώνας εξαιρετικής ποιότητας, γρήγορης ανάπτυξης. Είναι το καλύτερο ψυχανθές για βοσκή, πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής πεπτικότητας για διατροφή βοοειδών και αιγοπροβάτων. Προσαρμόζεται σε πολλούς τύπους εδαφών. ΡΗ 6-7. Σπέρνεται Άνοιξη  -  Φθινόπωρο με 3-4 Κgr σπόρου/στρέμμα.

 Trifolium repens "Winter White"


Πολυετές τριφύλλι με μεσαίου μεγέθους φύλλα. Είναι λειμώνας εξαιρετικής ποιότητας και γρήγορης ανάπτυξης. Αποτελεί το καλύτερο ψυχανθές για βοσκή, πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής πεπτικότητας για διατροφή βοοειδών και αιγοπροβάτων. Προσαρμόζεται σε πολλούς τύπους εδαφών (PH 6-7). Σπέρνεται Άνοιξη-Φθινόπωρο με 3-4 kg σπόρου ανά στρέμμα.