27 Αυγ 2014

Η Καλλιέργεια της Μπάμιας και οι προοπτικές στην χώρα μας

Η μπάμια ανήκει στην οικογένεια Malvaceae 
Το φυτό.
Ανήκει στην οικογένεια Malvaceae, με όρθια ανάπτυξη και φτάνει σε ύψος μέχρι τα 1,8 μέτρα.  Το φύλλο είναι πεντάλοβο με γκριζωπό χρώμα απο την κάτω επιφάνεια και πράσινο στην επάνω. Το άνθος είναι μεγάλο, κίτρινο με κόκκινες ή μώβ περιοχές στο εσωτερικό του. Από την στιγμή της ανθοφορίας μέχρι την στιγμή που θα σχηματιστεί ο καρπός, μεσολαβεί μικρό χρονικό διάστημα.

Θρεπτική αξία.
Ο καρπός της μπάμιας περιέχει αρκετά θρεπτικά και πολύτιμα συστατικά. Περιέχει φυτικές ίνες ενώ περιλαμβάνει φολικό οξύ και Β6. Επιπλέον περιέχει βιταμίνη Α, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιταμίνη C.

Χρησιμοποιείται είτε ως λαχανικό εποχής ή ως κατεψυγμένο

Έδαφος και κλίμα.
 Η μπάμια είναι φυτό θερμής εποχής και ιδιαίτερα ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες. Κατά την διάρκεια της βλαστητικής περιόδου, οι θερμοκρασίες θα πρέπει να κυμαίνονται απο 18-35ο C ενώ το φυτό προτιμά την χαμηλή βροχόπτωση απο 500-800 χιλιοστά. Σε περιοχές με επαρκή υγρασία ενδεχομένως να μην χρειάζεται  πότισμα.

Το έδαφος θα πρέπει να είναι ελαφρύ, καλά αποστραγγιζόμενο με ΡΗ από 6-7,5 και πλούσιο σε οργανική ύλη.

Σπορά
Η σπορά  γίνεται προς το τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Για την παραγωγή σπόρου, θα πρέπει να επιλέγονται τα πιό εύρωστα φυτά.
Οι ποικιλίες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, τις μικρόκαρπες και τις μακρόκαρπές.

Έναν  μήνα πριν απο την φύτευση, θα πρέπει να προηγηθεί κατεργασία του εδάφους που συνίσταται στην απομάκρυνση των ζιζανίων και την ισοπέδωση του χωραφιού. Η πρώτη συγκομιδή λαμβάνεται περίπου μετά απο ένα μήνα. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 1 μέτρο μεταξύ των γραμμών και 0,5 μέτρο επί της γραμμής. Θα πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα όσον αφορά την συγκομιδή, διότι αν ξεχαστούν  οι καρποί πάνω στο φυτό, αυτοί αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και αποκτούν μεγάλο και μη εμπορεύσιμο μέγεθος.

Η συγκομιδή συνεχίζεται μέχρι και μέσα με τέλη φθινοπώρου

Η συγκομιδή της μπάμιας.

 Η συγκομιδή συνεχίζεται μέχρι και μέσα με τέλη φθινοπώρου.  Αποτελεί δε, αρκετά επίπονη εργασία και για αυτό το λόγο η αξία τους είναι αρκετά υψηλότερη απο τα άλλα λαχανικά. Μετά την συλλογή απο το χωράφι, οι μπάμιες συγκεντρώνονται και καθαρίζονται απο τα διάφορα υπολείμματα του φυτού, προκειμένου να παραδοθούν στον έμπορο και να διοχετευθούν στην αγορά

Λίπανση. Το φυτό της μπάμιας απαιτεί λίπανση με μεγαλύτερες απαιτήσεις , αυτές σε κάλιο και δευτερευόντως σε άζωτο και φώσφορο. Ενδεχομένως να χρειαστεί και η προσθήκη ασβεστίου και μαγνησίου. Το λίπασμα παρέχεται κατά το ήμισυ πριν απο την φύτευση και κατά την διάρκεια της κατεργασίας του εδάφους και η υπόλοιπη μισή ποσότητα παρέχεται σε δύο δόσεις, η μία 15 με 20 ημέρες μετά την φύτευση και η τελευταία 30 με 40 ημέρες μετά την φύτευση

Πότισμα. Συχνό πότισμα θα πρέπει να εφαρμόζεται σε περιοχές με χαμηλή βροχόπτωση. Εάν υπάρχει επαρκής υγρασία, η καλλιέργεια δεν χρειάζεται πότισμα. η άρδευση κρίνεται απαραίτητη κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας. Επίσης επαρκής υγρασία είναι απαραίτητη κατά την λίπανση, την άνθηση αλλά και το χρονικό διάστημα απο την άνθηση μέχρι τον σχηματισμό των φρούτων. Η ποσότητα του νερού εξαρτάται απο την υφή του εδάφους, την περιεκτικότητα σε οργανική ουσία , τις θερμοκρασία, την εξατμισοδιαπνοή.

Χάρτης με την Παγκόσμια παραγωγή μπάμιας.

Προοπτικές της καλλιέργειας στην χώρα μας. 

Η καλλιέργεια της μπάμιας μπορεί να καλλιεργηθεί σχεδόν σε όλη την χώρα. Εκμεταλλεύεται εδάφη μη αρδεύσιμα και έχει, συγκριτικά με άλλες καλλιέργειες, μικρές απαιτήσεις σε νερό και λιπάσματα. Ο καρπός που παράγεται είναι αρίστης ποιότητας. Τελευταία έχει δοθεί μεγάλη ώθηση,  στην καλλιέργεια της μπάμιας στην περιοχή της Θράκης όπου και καλλιεργούνται αρκετά μεγάλες εκτάσεις για λογαριασμό μεγάλης βιομηχανίας τροφίμων στο τομέα των κατεψυγμένων ή ακόμα και για εξαγώγιμους σκοπούς.

Άρθρο για τις Αγροτικές Ευκαιρίες από την
Κα Γραμματέα Αναστασία Γεωπόνος  (ΓΠΑ).

anastagra@yahoo.gr