9 Σεπ 2014

Καρθαμέλαιο


είναι ένα εξαιρετικά διακλαδισμένο, ποώδη, σε εμφάνιση μοιάζει με το γαϊδουράγκαθο -  και είναι ετήσιο φυτό.

Εμπορικά καλλιεργείται για φυτικό έλαιο που εξάγεται από τους σπόρους. Τα φυτά είναι 30 έως 150 cm (12 - 59 in) ψηλά και  με σφαιρικά κεφάλια λουλουδιών και έχουν  κίτρινα, πορτοκαλί ή κόκκινα λουλούδια. Κάθε κλάδος  έχουν συνήθως από ένα έως πέντε κεφάλια λουλουδιών που περιέχουν  15 έως 20 σπόρους ανά κεφαλή.  Το φυτό  είναι εγγενές σε άγονα περιβάλλοντα που έχουν εποχιακή βροχή. Αναπτύσσεται μια βαθιά ρίζα που  επιτρέπει στα φυτά να ευδοκιμούν σε τέτοια περιβάλλοντα.

Αυτό το ανοιχτόχρωμο, χρυσαφί λάδι προέρχεται
από τους σπόρους του φυτού 
Κάρθαμος ή ατρακτυλίδα.

Παγκόσμια η παραγωγή και η καλλιέργεια είναι μικρή σήμερα, με περίπου 600.000 τόνους που παράγονται στο εμπόριο σε περισσότερες από εξήντα χώρες σε όλο τον κόσμο. Ινδία, Ηνωμένες Πολιτείες, και το Μεξικό είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί, με την Αιθιοπία, το Καζακστάν, την Κίνα, τον Αραβικό Κόσμο, την Αργεντινή και την Αυστραλία που αντιπροσωπεύουν περισσότερο την διαθέσιμη παραγωγή .

Αυτό το ανοιχτόχρωμο, χρυσαφί λάδι προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Κάρθαμος ή ατρακτυλίδα.

Το καρθαμέλαιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου, 
διατηρεί το δέρμα υγιές και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Το καρθαμέλαιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου, διατηρεί το δέρμα υγιές και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Περιέχει φυτοστερόλες, φυτικές χημικές ουσίες που συμβάλουν στην μείωση της χοληστερόλης και επομένως στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών.

Το καρθαμέλαιο είναι πλούσιο σε Ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε προσταγλανδίνες, που εξισορροπούν το ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζουν τις αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ αραιώνουν το αίμα, ανακουφίζουν από φλεγμονές, βελτιώνουν τη νευρική και εγκεφαλική λειτουργία και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Είναι πολυακόρεστο, οπότε δεν πρέπει να θερμαίνεται, ενώ πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα οι ποικιλίες ψυχρής συμπίεσης.

Συνταγή

Βινεγκρέτ Καρθαμέλαιου (1 μικρό μπολάκι).
50 ml ξίδι από άσπρο κρασί
2 κουταλάκια από μουστάρδα Ντιζόν
Θαλασσινό (φυσικό) αλάτι, και πιπέρι
150 ml καρθαμέλαιο

Εκτέλεση
Χτυπάτε το ξίδι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι μέσα σε ένα μπολ.
Προσθέτετε αργά – αργά το λάδι, χτυπώντας ωσότου όλα τα υλικά να αναμειχθούν εντελώς.
Χρησιμοποιήστε την Βινεγκρέτ αμέσως ή φυλάξτε τη σε βαζάκι στο ψυγείο, το οποίο θα ανακινήσετε καλά πριν από τη χρήση.

Προσοχή : Πριν από κάθε χρήση βοτάνων που επηρεάζουν τον μεταβολισμό και την υγεία σας καλό είναι να συμβουλευτείτε Γιατρό για την ασφαλή -για εσάς - χρήση.

Πηγή: Συντακτική ομάδα Αγροτικές Ευκαιρίες.