3 Νοε 2014

Νέες επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ για τον Νοέμβριο


Το 2014 σιγά σιγά τελειώνει, αλλά οι επιδοτήσεις συνεχίζουν να είναι παρούσες, και αυτό αποτελεί ίσος μια λύση ρευστότητας στην Ελληνική χειμαζόμενη οικονομία.

Τη σκυτάλη της χρηματοδότησης παίρνει η καινοτομία και η εξωστρέφεια από τις παραδοσιακές επιχειρηματικές δράσεις εστίασης, υπηρεσιών κ.λπ. Η επόμενη ημέρα για το ΕΣΠΑ θέτει στο προσκήνιο κάποιες εμπροσθοβαρείς δράσεις, δηλαδή προγράμματα που θα ξεκινήσουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο. 

«στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας»,
Μεταξύ αυτών είναι και η «Νέα επιχειρηματικότητα» και η «στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν μέσα στον μήνα, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα ΕΣΠΑ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Παράλληλα, για τον Νοέμβριο του 2014  επίσης έχει προγραμματιστεί και η ενεργοποίηση του Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα παρέχει δάνεια, με ευνοϊκούς όρους, σε μικρομεσαίους.

Πηγές αναφέρουν ότι τα δύο προγράμματα που θα χρηματοδοτούν νέους και ανέργους άνω των 18 ετών, ώστε να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, όπως και άνεργες ηλικίας μέχρι 64 ετών θα έχουν σχεδόν τα ίδια κριτήρια με τους προηγούμενους κύκλους.

Προς το παρόν, είναι ανοικτά για υποβολή αιτήσεων οκτώ προγράμματα του ΟΑΕΔ, με την πλειονότητα να αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων. Πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να τρέξουν περισσότερες δράσεις από τον Οργανισμό με αποδέκτες επιχειρήσεις και ανέργους.

Στα «ενεργά» προγράμματα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας έρχονται να προστεθούν και επτά χρηματοδοτικά εργαλεία του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Αυτά παρέχουν εγγυητικές επιστολές και δάνεια ύψους έως και 800.000 ευρώ, με το επιτόκιο σε κάποιες περιπτώσεις να είναι ακόμη και μηδενικό. Να σημειωθεί δε πως μπορούν να επωφεληθούν -μεταξύ άλλων- μικρομεσαίοι που εντάσσονται σε κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ή στον Αναπτυξιακό Νόμο και αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.


Εναλλακτική επιλογή δανειοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί και το πρόγραμμα Jeremie.