30 Ιουν 2016

Τεχνητό μέλι

στα ράφια των Super Market ( στο εξωτερικό)
ήδη κυκλοφορεί τεχνητό μέλι!! ( απομίμηση μελιού)!

O Καθηγητής Herzfeld, του Πανεπιστημίου της  Γερμανίας, δημοσιοποίησε  ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία σχετικά με την κατασκευή του τεχνητού μελιού! στην Ευρώπη.  

Μια και υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση για μέλι και το πλήθος των μελισσών στην Ευρώπη δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω της αστικής εξάπλωσης αλλά και της αλόγιστης χρήσεις φυτοφαρμάκων!.

Έχει παρατηρήσει ότι όταν επιτευχθεί η αναστροφή της ραφιναρισμένης ζάχαρης σε ένα σχεδόν πλήρη τρόπο και υπό συνθήκες απόλυτος προσδιορισμένες εργαστηριακά , τελικά η  ζάχαρη στερεοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως και το φυσικό μέλι μετά από παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα, και στην συνέχεια μπόρεσε  επαναδιαλυθεί εύκολα με θέρμανση.

Λόγω της αυξημένης παραγωγής τεχνητού μελιού, οι μελισσοκόμοι έχουν εξοργιστεί με  το θέμα, έτσι ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους, και προτείνεται να εξασφαλίσουν την απαραίτητη – προστατευτική - ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ για το σκοπό αυτό, ένα σημείο είναι να υποχρεώσει τους κατασκευαστές τεχνητού μελιού,  να προσθέσουν εμφανώς στην ετικέτα την ένδειξη ότι είναι  τεχνητό προϊόν.

Από την άλλη πλευρά, έχει βρεθεί ότι η προσθήκη του ιμβερτοσακχάρου του φυσικού μελιού τείνει να βελτιώσει την ποιότητα και ιδιαίτερα να καταστεί πιο εύκολη η  πέψη ( πάντα σε σχέση με το Νέο Τεχνητό Μέλι).

και τα συστατικά... 
Βλέποντας ότι η ζάχαρη είναι περίπου το μόνο διατροφικό θέμα που παράγεται σε μια απολύτως  καθαρή διαδικασία, και μάλιστα οι μελισσοκόμοι την χρησιμοποιούν κατά βάση στην διατροφή του σμήνους. έτσι μέλι δεν μπορεί να θεωρηθεί απολύτως ως νοθεία.

Οι μέλισσες παίρνουν συχνά τα προϊόντα ( νέκταρ, γύρη)  από τα λουλούδια που έχουν – τις περισσότερες φορές -  μια κακή γεύση,  και ο χημικός  διαπίστωσε ότι το μέλι που προέρχεται από την καστανιά μερικές φορές έχει μια πικρή γεύση.

 Από τα λουλούδια του σιταριού  βρίσκουμε ένα μέλι που μοιάζει στην  γεύση σαν τα πικρά αμύγδαλα και μέλι που προέρχεται από τα άνθη σπαραγγιών  είναι πιο ξινά.

Το Μέλι που λαμβάνονται από το φυτό αγριοκράμβης είναι ένα ελαιώδους μέλι, κλπ που λαμβάνεται από κρεμμύδια έχει τη γεύση του τελευταίου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το μέλι είναι πολύ βελτιωμένη με την προσθήκη του ιμβερτοσακχάρου.

Ο Καθ Herzfeld δίνει μια πρακτική μέθοδο για την παρασκευή αυτής της μορφής ζάχαρης ( η αλλιώς του τεχνητού Μελιού).

 Παίρνουμε 1 κιλό (2,2 κιλά) υψηλής ποιότητας ραφιναρισμένης ζάχαρης σε ένα καθαρό δοχείο ( αποστειρωμένο), και προσθέτουμε 300 κυβικά εκατοστά (10 ουγκιά υγρού) νερού (καθαρό από χλώριο και απιονισμένο) και 1,1 γραμμάρια πίσσας TARIC οξύ.

Αυτό θερμαίνεται στους 110 βαθμούς.

Στην συνέχεια και  πάνω σε ανοιχτή φωτιά, ανακατεύοντας όλο αυτό το διάστημα, και διατηρείται σε αυτή τη φωτιά μέχρι το υγρό να πάρει μια  λεπτή χρυσή κίτρινη υφή και χρώμα, όλη η διαδικασία διαρκεί για περίπου τρία τέταρτα της ώρας.

 Με αυτή την πολύ απλή διαδικασία ( προσομοίωσης)  μπορούμε εύκολα να παράγουμε  το τεχνητό μέλι ( που φυσικά δεν θα έχει τις ευεργετικές ιδιότητες του φυσικού μελιού).

Πολυάριθμα εκχυλίσματα είναι τώρα στην αγορά στην διάθεση της Βιομηχανίας τροφίμων για να δοθεί το άρωμα του μελιού που θα θελήσει η βιομηχανία να αρωματίσει! αλλά κανένας από αυτούς τους τρόπους και προϊόντα  δεν θα αντικαταστήσει το φυσικό μέλι.

Ωστόσο, αν πάρουμε το τεχνητό προϊόν που παρασκευάζεται όπως παραπάνω και να προσθέσει σε αυτό ένα φυσικό μέλι έχει έντονο άρωμα, με αυτό που παράγεται από την φύση!  Και – όπως μας διαβεβαιώνει ο Γερμανός καθηγητής -  μπορούμε να επιτύχουμε ένα εξαιρετικό ημι-μέλι ( κάτι σαν μέλι, νόστιμο και Φτηνό!!!)…..

Εμείς στις Αγροτικές Ευκαιρίες θα επιμείνουμε – Ρομαντικά – φτιάξτε το δικό σας μέλι να γνωρίζετε τι τρώτε!

Καλή όρεξη!

ΠηγήScientific American 
Artificial Honey






Σχετικά Άρθρα για την Μελισσοκομία