26 Ιουν 2016

Μανιτάρια : επιτέλους τάξη στα αυτοφυή

Στους επόμενους πέντε μήνες θα είναι έτοιμη ολοκληρωμένη πρόταση για τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου, που θα αφορά τη διαχείριση των αυτοφυών μανιταριών.

Το εν λόγω σχέδιο 9μελούς επιτροπής, η οποία πλαισιώνεται από στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μυκητολόγους, θα αποτελέσει τη βάση για τη θέσπιση σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Τα παραπάνω τόνισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, Γιώργος Κωνσταντινίδης, μέλος και ο ίδιος της επιτροπής. 

Στις δραστηριότητες της επιτροπής, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η έκδοση του «κόκκινου» καταλόγου, στον οποίο θα είναι καταγεγραμμένα τα σπάνια είδη μανιταριών στην Ελλάδα που πρέπει να προστατευθούν.

Πάντως, η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου αποτελεί προτεραιότητα και πάγιο αίτημα για τους εμπλεκόμενους με τον «βρώσιμο μύκητα», αφού όπως επισημάνθηκε η έλλειψή του εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, γεγονός που σε συνδυασμό με την απουσία πιστοποίησής τους, επιτρέπει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, να «απορροφούν» το προϊόν, να το τυποποιούν και στη συνέχεια να το εξάγουν σε άλλα κράτη, όπως Αυστραλία και Αμερική.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κωνσταντινίδης συνιστά στους καταναλωτές να μη μαζεύουν αυτοφυή μανιτάρια, εάν δεν γνωρίζουν ποια είναι τα φαγώσιμα, αλλά και τα παραπλήσια είδη, που μπορούν να ξεγελάσουν το μάτι, διευκρινίζοντας ωστόσο εκ νέου, ότι τα θανατηφόρα περιστατικά που σχετίζονται με την κατανάλωση μανιταριών στην Ελλάδα είναι σχεδόν μηδενικά.

όμορφο... αλλά Θανατηφόρο! 
Τα είδη μανιταριών στη χώρα υπερβαίνουν τα 2.600 και φυτρώνουν σε δάση, ρέματα, λιβάδια, όπως και στις αυλές των σπιτιών. Από αυτά, 100 είναι τα μεγάλα και νόστιμα που συλλέγονται και 15 είδη είναι τα πιο συνηθισμένα στην κατανάλωση, ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης και προέτρεψε τους λάτρεις του είδους να κάνουν εκτενή έρευνα στο διαδίκτυο σχετικά με τα μανιτάρια που μπορούν να συλλέγουν για κατανάλωση.

Σημείωσε, δε, πως στη χώρα λειτουργούν περισσότεροι από οκτώ σχετικοί σύλλογοι και τακτικά διεξάγονται ενημερωτικές συναντήσεις με το κοινό, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να μυηθούν στον κόσμο των μανιταριών και να ενημερωθούν για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι στο διάστημα 21-25 Ιουλίου θα συναντηθούν για πρώτη φορά στην Καπόνια Σερβίας μανιταρόφιλοι από την Ελλάδα, τη Σερβία και την Κροατία, με στόχο τη συγκρότηση βαλκανικού συλλόγου.  Πηγή.


Σχετικά άρθρα για Μανιτάρια.