25 Ιουν 2016

London Calling


Αγροτικές Ευκαιρίες – άποψη.

Μια νέα μέρα ξεκίνησε για την Μεγάλη Βρετανία ( είχε αλλάξει το όνομα της σε Ηνωμένο Βασίλειο για να γίνει δεκτή στην Ε.Ε).

Μια Νέα μέρα όμως και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια ένωση από διαφορετικά κράτη με διαφορετικές αντιλήψεις και νοοτροπίες που μόλις πριν λίγα χρόνια έκαναν συνεχώς… μεταξύ τους πολέμους… μάλιστα τόσο έντονους που κατέληγαν πάντα να γίνονται και Παγκόσμιοι…

Τότε οι επιζήσαντες αυτών των πολέμων είχαν πει «ποτέ πια» και ίδρυσαν την ΕΟΚ.

Υπήρξαν ηγέτες που με οράματα και την ιδιαίτερη λάμψη τους οδήγησαν στην αρχή την οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης και στην συνέχεια την Νομισματική ένωση.

Δυστυχώς η γενεά που έζησε τον μεγάλο πόλεμο σχεδόν έφυγε πια… και οι νέοι ηγέτες – διαχειριστές δεν μπορούν να σχεδιάσουν πάνω από ένα μήνα δεν θέλουν να επωμιστούν το πολιτικό κόστος!

 Είναι μικροί και άμοιροι των προκαταλήψεων! Είναι νάνοι!

Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη καταρρέει και ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με «πραγματικά σοβαρά προβλήματα» και ότι «δεν πρόκειται να συνεχίσει μέσα στο ευρώ για πολύ ακόμα, ανεξαρτήτως όσων συμβαίνουν αυτή την περίοδο» εξέφρασε σε συνέντευξή του στο CNBC ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και «ιερό τέρας» της αμερικανικής οικονομίας, Alan Greenspan.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε, με αφορμή το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο ίδιος σχολίασε ότι το Brexit είναι η "κορυφή του παγόβουνου" για την Ευρώπη αφού η ίδια η Ευρωζώνη καταρρέει.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία υποφέρει από προβλήματα που ξεπερνούν την απόφαση των ψηφοφόρων Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ίσως αναγκαστούμε να φάμε Ελληνικά λεμόνια!
«Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», είπε ο κ. Greenspan σε συνέντευξή του στο CNBC, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, στο οποίο επικράτησε η ψήφος υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται πραγματικά σε εξαιρετικά δύσκολη θέση», τόνισε.

Κατά τον κ. Greenspan, η ετυμηγορία των Βρετανών τροφοδοτήθηκε από μια «μαζική επιβράδυνση» του ρυθμού αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων, κάτι που είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλη την Ευρώπη, όπως σημείωσε. Αυτό, είπε, δημιουργεί σοβαρά πολιτικά προβλήματα που δεν είναι εύκολο να επιλυθούν.

Ο κ. Greenspan τόνισε ότι η «το ευρώ είναι το άμεσο πρόβλημα.  Ενώ το ευρώ και η ευρωζώνη ήταν σημαντικά βήματα στην πορεία προς την ευρωπαϊκή πολιτική ολοκλήρωση, το εγχείρημα καταρρέει. Πίσω από την επιβράδυνση των εσόδων βρίσκεται η απότομη πτώση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Οι κυβερνήσεις πρέπει να περιορίσουν τα εργασιακά δικαιώματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την αδυναμία. Η μεγαλύτερη ανησυχία δεν είναι η ύφεση, αλλά στασιμότητα», είπε.

και ... Βιολογικά απο την Χιλή!
«Η ζώνη του ευρώ θα καταρρεύσει σε λίγο καιρό» προέβλεψε. «Η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα και δεν πρόκειται να συνεχίσει στο ευρώ για πολύ ακόμα, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει σήμερα», τόνισε.

«Το Brexit δεν είναι το σημαντικότερο στο σύμπλεγμα των προβλημάτων, τα οποία εγώ πάντα πίστευα ότι επρόκειτο να προκύψουν με το ευρώ, καθώς το ευρώ συνιστά ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη νότια περιοχή της Ευρώπης, η οποία χρηματοδοτείται από τη βόρεια και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», εξήγησε.

Ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι περιορισμένη στο τι μπορεί να κάνει, επειδή αυτά τα θεμελιώδη προβλήματα, όπως η στασιμότητα των πραγματικών εισοδημάτων δεν έχουν εύκολες λύσεις, είπε ο κ. Greenspan.

«Υπάρχει ένα όριο στα περιθώρια της νομισματικής πολιτικής, αλλά το πρόβλημά μας είναι θεμελιωδώς δημοσιονομικά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι η πραγματικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και σε κάθε μεγάλη χώρα στην Ευρώπη».

Μέρος του προβλήματος είναι ότι οι «ανεπτυγμένες χώρες "γερνάνε" πολύ γρήγορα», κάτι που οδηγεί σε υψηλότερη αναλογία των κρατικών δαπανών, με τη μορφή δικαιωμάτων.

Ερωτηθείς τι θα έκανε αν ήταν ακόμη επικεφαλής της Fed, ο Alan Greenspan, δήλωσε: «Θα ανησυχούσα πολύ».

Αγγλίδα Αγρότισσα!! πανηγυρίζει μετά το δημοψήφισμα...

Τι θα μπορούσε να κάνει ο Έλληνας Αγρότης μπροστά στην λαίλαπα των αλλαγών;

Χωρίς την βοήθεια ενός οργανωμένου κράτους θα έλεγα πολύ λίγα.

Καλό θα ήταν να σκεφτεί – ως είδος εργασίας- να υποθέσει ( πάντα ως πιθανότητα) ότι μια μέρα ( Δευτέρα για να το κάνουμε να έχει και σασπένς) ξυπνά  και βλέπει τις Τράπεζες κλειστές και την Ελλάδα με ένα νέο Νόμισμα.. την Νέα Δραχμή!

Πάντα φυσικά υποθετικά! Και τα Capital Control λέγαμε ότι θα φύγουν σε 2 3 μήνες αλλά κλείνουν χρόνο! Και σε αυτό το διάστημα έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις ( κυρίως εισαγωγικές ή Super Market ).

Τα είδη εισαγωγής και το πετρέλαιο θα λειτουργούν για ένα μικρό διάστημα με δελτία, τα Φυτοφάρμακα σύντομα θα εξαφανιστούν από τα ράφια, και το ίδιο θα συμβεί σύντομα και με τα λιπάσματα.

Εδώ στην περίπτωση των αγροτικών εφοδίων δεν θα παρουσιαστεί το φαινόμενο της παράλογης αύξησης μια και αν αυξηθεί έστω και ελάχιστα η τιμή τους κάνει την καλλιέργεια μη συμφέρουσα.
Το ίδιο πρόβλημα θα υπάρξει και στην συνέχεια της αλυσίδας στην συσκευασία και μεταποίηση μια και τα περισσότερα είδη είναι εισαγωγής!

Και φυσικά ούτε λόγος για Επιδοτήσεις!

Αρά θα πρέπει σε ένα τόσο αντίξοο οικονομικά περιβάλλον να παράξει ένα φτηνό προϊόν, και να έχει και κέρδος!

Μήλα Νέας Εσοδείας ... απο την Χιλή!
Μια λύση θα ήταν η στροφή στην προ – πολεμική αγροτική οικονομία με καλλιεργητικές μεθόδους πριν την εμφάνιση των χημικών λιπασμάτων! (ότι αυτό συνεπάγεται στην παραγωγικότητα).
Το θετικό στοιχείο είναι ότι αν μέσα στην κρίση αποφασίσουν οι Αγρότες να ενωθούν ( η Κρίση γεννά κροίσους) και παράξουν, συσκευάσουν και Εξάγουν το προϊόν τους θα τους δώσει τον απαραίτητο εκείνο χρόνο για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Με το νέο νόμισμα τα αγροτικά μας προϊόντα θα είναι πολύ ανταγωνιστικά από άποψη τιμής ( την καλή φήμη την έχουν ήδη).

Ίσως στο μέλλον δούμε ένα μικρό Φίλο γερμανικό πυρήνα κρατών με το Γερμανοκατασκευασμένο Ευρώ και τα υπόλοιπα κράτη με μια Ένωση μεταξύ ΗΠΑ και μεγάλων Ευρωπαϊκών κρατών ( TTIP) ως την Λύση στο πρόβλημα!.

Ρόδι.. ντόπιο.. φρέσκο από το Περού!!!

TTIP

Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ή αλλιώς TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και ελεύθερων επενδύσεων που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των –μυστικών– διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ.

 Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δηλώνουν ανοιχτά πως ο κύριος στόχος του TTIP είναι να παραμερίσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις που αποτελούν "εμπόδιο" στην κερδοφορία πολυεθνικών επιχειρήσεων στις δύο μεριές του Ατλαντικού.

 Στην πραγματικότητα, τα "εμπόδια" αυτά είναι τα πολύτιμα κεκτημένα μας και οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά δικαιώματα, οι κανόνες ασφάλειας για τα τρόφιμα (που συμπεριλαμβάνουν τους περιορισμούς σχετικά με τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα), οι κανονισμοί για τη χρήση χημικών τοξικών ουσιών, οι νόμοι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, ακόμη και κάποιες από τις ρυθμίσεις για τις τράπεζες που είχαν στόχο να αποφευχθεί μια επανάληψη της οικονομικής κρίσης του 2008.

Με δυο λόγια: σε αυτή τη διατλαντική συμφωνία διακυβεύονται πάρα πολλά.


Αφιερώνουμε στους στοχαστές το London Calling - The Clash