11 Δεκ 2017

Κρήτη : Ακόμα ένα Ελαιόλαδο με βραβείο

Χρυσό Βραβείο Ποιότητας
στον διεθνή διαγωνισμό του Λονδίνου
Από τον Πέτρο Κασιμάτη (Goldentraveller.org).

Κρήτη είναι ένας δρόμος διαφυγής. Εκεί, σε έναν πάγκο ζωής που πάνω του αναπαύονται καρποί ελιάς, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο –μια συμπυκνωμένη δύναμη Θεών, δύο κρίθινα παξιμάδια κι ένα κύμα δημιουργίας. 


Σαν αυτό που σάρωσε τη Μινωική Κρήτη κι έφερε τα πάνω-κάτω σε καιρούς παλιούς. «Μια ζωή που δεν εξετάζεται είναι μια ζωή που δεν αξίζει κάποιος να τη ζει» γράφει ο Πλάτωνας στην Απολογία του Σωκράτη. Στα χωριά του Ηρακλείου ένας άντρας εξετάζει τη ζωή του κι αποφασίζει να επιστρέψει σ αυτήν.


Ο άντρας λέγεται Μύρων Καμνάκης. Η ζωή του όλη κατανέμεται στους ελαιώνες στην Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου.

 Ανεβαίνοντας με το άλογο στις κορυφές 400-600 μέτρα στα ψηλά του Ηρακλείου, από τη μία αντικρίζει τη μυστηριώδη νήσο Δία κι από την άλλη νότια το Λιβυκό πέλαγος. Η ζωή του κατανέμεται στη γυναίκα του Έλλη Τιτάκη και στα τέσσερα παιδιά του, την Βαρβάρα, τον Αντώνη, την Ειρήνη και τον Γιάννη. Αυτά είναι τα… πέντε Νόμπελ αγάπης που έχει κερδίσει μέχρι τώρα. Με αυτά προσπαθεί να κερδίσει σαν μοναχικός λύκος τα χρυσά βραβεία για τους καρπούς της ελιάς και να ξεχωρίσει από Ισπανούς και Ιταλούς. Και να που προηγείται ο Έλληνας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Κι αφού μιλάμε για λάδι,  σε ολόκληρο τον ντουνιά.

Απέναντι σε όλους τους δαίμονες ο Καμνάκης σκέφτηκε Κρητικά. Οργάνωσε την παραγωγή του, προστάτεψε τους ελαιώνες του, ύψωσε με ορθολογικό τρόπο χωρίς εκπτώσεις τα μουρέλα του, ακολούθησε συνθήκες ιδανικές στα λιοτρίβια που φιλοξενήθηκε, επέλεξε μυστηριώδη μπουκάλια για να χωρέσει ως εκεί τα μυστικά του και τον πράσινο πολύτιμο χυμό. 

Κέρδισε με το σπαθί του το Χρυσό Βραβείο Ποιότητας στον διεθνή διαγωνισμό του Λονδίνου για το 2017. Οι αναλύσεις που προηγήθηκαν κι ακολούθησαν, έδειξαν πως καμιά χημική ουσία – από τις 140 που ανιχνεύονται- δεν χώρεσε στον ελαιώδη θησαυρό του.

O θησαυρός είναι μέσα στο θησαυροφυλάκιο και ονομάζεται Eliama Daily Value. «Αυτό είναι το απόσταγμα των κόπων μας θα πει η Έλλη Τιτάκη –η σύζυγος του Μύρωνα μα και ο ίδιος ο υπερήφανος Μινωίτης που επινόησε, «γέννησε», εμπνεύστηκε αυτόν τον …πολιορκητικό κριό για την είσοδο στις διεθνείς αγορές αυτού του πολύτιμου αποκτήματος. Που στην ουσία είναι το πέμπτο παιδί της οικογένειας Καμνάκη.


Ένα άλλο μπουκάλι του το Eliama Daily Value σάρωσε σε φαινόλες (οι προστατευτικές για τον οργανισμό ουσίες που αναχαιτίζουν καρδιακές και καρκινικές παθήσεις).


 Μάλιστα, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην Παλαιά Βουλή την Άνοιξη του 2017 το σπάνιο αγουρέλαιο (που είναι η ….χρυσή εκδοχή αυτής της συναρπαστικά ισχυρής οικογενειακής μονάδας), παρουσία Πανεπιστημιακών και εμπειρογνωμόνων ο Καμνάκης κέρδισε το βαθύ σεβασμό καθώς οι φαινόλες του ελαιόλαδου του αναρριχήθηκαν στα 1040 mg ανά κιλό! Πηγή.

Σχετικά Σεμινάρια Αγροτικών Ευκαιριών