23 Οκτ 2018

Οι Φετινές τιμές της πράσινης Κονσερβολιάς



Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή της πράσινης Κονσερβολιάς, ενώ από τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει της μαύρης. Η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη και έχει προβλήματα ποιότητας λόγω των προσβολών από τον δάκο σε όλες τις περιοχές της καλλιέργειας με εξαίρεση την Άρτα

Και εκεί όμως αν δεν έχουμε βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα θα έχουμε μειωμένη παραγωγή, αφού οι ελαιώνες είναι ξηρικοί.


 Προβλήματα ξηρασίας έχει και η Αιτωλοακαρνανία.
 
καλή χρονιά η φετινή για την όμορφη Αρτα 
Φέτος έχουμε μεγάλα μεγέθη (κάτι που δεν είχαμε πέρσι λόγω μικροκαρπίας). Μπορεί η μειωμένη παραγωγή να φέρνει αυξημένες τιμές αλλά έχει σαν αποτέλεσμα την «καθίζηση» των εξαγωγών, παρά την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει.

 Η ποικιλία της Κονσερβολιάς καλλιεργείται κυρίως στην κεντρική Ελλάδα, σε μια ζώνη που ξεκινά από τη Βόρεια Εύβοια, Μαγνησία, Φθιώτιδα και επεκτείνεται προς τη Φωκίδα, Αιτωλοακαρνανία έως την Άρτα.

Θυμίζουμε ότι για τη συγκεκριμένη ποικιλία ονομασία προέλευσης έχουν: Κονσερβολιά Άμφισσας Π.Ο.Π., Κονσερβολιά Άρτας ΠΓΕ, Κονσερβολιά Αταλάντης Π.Ο.Π. Κονσερβολιά Ροβίων ΠΟΠ, Κονσερβολιά Στυλίδας ΠΟΠ.

Ο κ. Ηλίας Ξηρός, πρόεδρος στον Ελαιουργικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Άμφισσας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «φέτος η παραγωγή στην περιοχή κυμαίνεται περίπου στο 25% της περσινής. Ο συνεταιρισμός έχει ανακοινώσει τιμές για τις πράσινες Κονσερβολιές, που ξεκινούν για τα μεγάλα μεγέθη από 1,35 ευρώ το κιλό (πέρσι ήταν στα 1,05). Ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τιμές για τις μαύρες αλλά αναμένεται να είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση τα περσινά (που κυμάνθηκαν 1,20-1,40) και εκτιμώ ότι μπορεί να φτάσουν και στα 1,50. Το πρόβλημα είναι κατά πόσο θα μπορούν να πουληθούν στην αγορά σε τόσο υψηλά επίπεδα».
Μεγάλη η Ζήτηση από το Εξωτερικό

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Καραδήμος, διευθυντής στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στυλίδας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «είναι Πολύ μειωμένη φέτος η παραγωγή στη Φθιώτιδα και ανέρχεται στο 20% της περσινής. Αυτό εκτιμώ ότι οφείλεται ότι πέρσι είχαμε υψηλή παραγωγή αλλά και έναν ήπιο χειμώνα. Προβλήματα στην παραγωγή έχει και η περιοχή του Πηλίου και του Αγρινίου. Επίσης υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από το δάκο. Ο συνεταιρισμός έχει ανακοινώσει τιμές για τις πράσινες που είναι στα 75 λεπτά το κιλό (για 200 τεμάχια)».

Ο κ. Φίλιππος Μπέης, παραγωγός και έμπορος από την περιοχή της Άρτας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η περιοχή της Άρτας αποτελεί την φετινή εξαίρεση για την ποικιλία της Κονσερβολιάς, αφού έχουμε μια καλή ποσοτικά παραγωγή χωρίς προβλήματα από τις δακοπροσβολές. 

Το πρόβλημα είναι ότι το μεγάλο ποσοστό (πάνω από 90%) των ελαιώνων είναι ξηρικοί και επειδή δεν έχει βρέξει τις τελευταίες ημέρες οι ελιές είναι σε άσχημη κατάσταση. Αν δεν βρέξει ούτε την επόμενη εβδομάδα τότε αναμένεται να είναι εμπορεύσιμη μόλις το 30% της παραγωγής.

Στις πράσινες ελιές τα μεγάλα μεγέθη έχουν τιμή παραγωγού στην αγορά στα 1,35 ευρώ το κιλό.

Για τις μαύρες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τιμές αλλά εκτιμώ ότι θα είναι κατά 40 λεπτά υψηλότερες.

Πάντως υπάρχει πολύ αυξημένη ζήτηση στο εξωτερικό για τις Κονσερβολιές και ιδιαίτερα για της Άρτας και θα είναι πολύ δύσκολο να καλύψουμε την ζήτηση».  Πηγή