23 Οκτ 2018

Το Ελληνικό ελαιόλαδο εκτός από Ιταλία τώρα πάει και Ισπανία!

Ισπανικά Ελαιόλαδα


Κλείδωσε την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει μόνος και πρώτος ο ΑγροΤύπος, η μεγάλη συμφωνία για την απορρόφηση έξτρα παρθένου ελαιολάδου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Μεσσηνίας με τον μεγαλύτερο παίκτη στην αγορά του ελαιολάδου διεθνώς, την ισπανική Deoleo. 

Για την συμφωνία αυτή που δημιουργεί νέα δεδομένα, μίλησαν στον ΑγροΤύπο, επιβεβαιώνοντας την, τόσο ο πρόεδρος του Α.Σ Γαργαλιάνων, κ. Τάσος Προσηλιακός, όσο και ο Γιώργος Αφεντούλης, εν Ελλάδι, εκπρόσωπος της Deoleo. Σύμφωνα, πάντως, με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Προσηλιακός,  «η συμφωνία που οριστικοποιήθηκε χθες προβλέπει, ότι η Deoleo, θα απορροφήσει όλες τις ποσότητες ελαιολάδου, που θα παράξει φέτος το συνεταιριστικό ελαιοτριβείο. Οι τιμές μάλιστα που αυτή την ώρα εισπράττει ο παραγωγός, με βάση τη συμφωνία, είναι καθαρά 3 ευρώ το κιλό, συν το ΦΠΑ».


«Πέραν της συμφωνίας αυτής, η οποία είναι αποκλειστική, δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξει κι άλλη, που ενδέχεται να περιλαμβάνει και εκχώρηση των σημάτων μας. Αυτό βέβαια για να γίνει, θα πρέπει η Deoleo, να τυποποιεί το προϊόν, στις δικές μας εγκαταστάσεις», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ.


«Ελπίζουμε με τη δυναμική της εταιρείας να ανέβουμε και εμείς, να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα υπήρξαν στο παρελθόν και να αναδιαρθρώσουμε την οργάνωση. Ελπίζουμε ακόμα σε μια μελλοντική συνεργασία, όχι μόνο στην αγορά και πώληση ελαιόλαδου, αλλά και σε συστήματα πιστοποίησης, ολοκληρωμένης διαχείρισης, αειφόρου ανάπτυξης και να έχουμε ένα ποιοτικό προϊόν για το καλό της περιοχής και των παράγωγων μας. Πρέπει να πω, ότι θα ισχύει τιμή εξαγωγής, δηλαδή θα κάνει εξαγωγή ο συνεταιρισμός μόνος του. Οι παραγωγοί θα εισπράττουν τιμή εξαγωγής συν ΦΠΑ στο προϊόν τους φυσικά. Εκτιμώ ότι θα έχουμε και υψηλότερες τιμές». Κλείνοντας ο κ. Προσηλιακός είπε πως με τη λήξη της ελαιοκομικής σεζόν θα φτιαχτούν με τη Deoleo ομάδες παραγωγών.

Δείτε ένα σχετικό Video της Ισπανικής Εταιρίας Ελαιολάδου


Για τις εξελίξεις αυτές είχε μιλήσει στον ΑγροΤύπο και ο κ. Γιώργος Αφεντούλης, εκπρόσωπος του ομίλου Deoleo στην Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα ότι «η εταιρεία εκτός από το να αγοράσει ελαιόλαδο, επιθυμεί, παράλληλα, να εφαρμόσει ένα γενικότερο πρόγραμμα αειφορίας».

Με αφορμή τις συζητήσεις, όπως είχε γράψει ο ΑγροΤύπος, βρέθηκε στους Γαργαλιάνους και o κ. Pierluigi Tosato, CEO της Deoleo.

Σημειωτέον ότι η Deoleo είναι ο μεγαλύτερος όμιλος τυποποίησης ελαιόλαδου στον κόσμο με ένα μερίδιο της τάξης των 250.000 τόνων ανά έτος, ενώ ο Α.Σ. Γαργαλιάνων μια καλή χρονιά μπορεί να βγάλει έως και 1.250 τόνους ελαιόλαδο.