4 Μαΐ 2019

Νέα μορφή χρηματοδότησης των Νέων Αγροτών



Θέμα : Επιδότηση Νέων Αγροτών

Ευρωπαϊκή δανειοδότηση σε νέους αγρότες Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (Ε.Τ.Επ) ανακοίνωσε ένα πακέτο δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο απευθύνεται ειδικά σε νέους αγρότες.

ο πακέτο των 1 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε σήμερα από τον Επίτροπο αρμόδιο για τη γεωργία Phil Hogan και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Andrew McDowell, στοχεύει στην αύξηση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση των γεωργών της ΕΕ, ιδίως των νέων αγροτών


Ο αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη Επίτροπος Phil Hogan δήλωσε: «Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας και πολύ συχνά αποτελεί εμπόδιο για τους νέους που επιθυμούν να ενταχθούν στο επάγγελμα. Με το 11% των Ευρωπαίων γεωργών ηλικίας κάτω των 40 ετών, η στήριξη των νέων γεωργών στον τομέα αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2020.

 Χαίρομαι που η νέα κοινή πρωτοβουλία λειτουργεί και λειτουργεί». Ο Andrew McDowell, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, υπεύθυνος για τη γεωργία και τη βιοϊονομία, δήλωσε: «Ο γεωργικός τομέας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της ΕΕ και έχει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην παραγωγή υγιεινών τροφίμων αλλά και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στη διατήρηση του περιβάλλοντος. Με τη νέα αυτή πρωτοβουλία, η ΕΤΕπ εξετάζει το μέλλον του τομέα και αντιμετωπίζει ένα σημαντικό χάσμα στην αγορά, την έλλειψη πρόσβασης στη χρηματοδότηση των αγροτών, ιδίως της επόμενης γενιάς αγροτών. Το εν λόγω δάνειο προγράμματος θα στηρίξει επίσης την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα στον τομέα της γεωργίας / βιοοικονομίας, διατηρώντας και δημιουργώντας απασχόληση στις αγροτικές και παράκτιες περιοχές». 

Το πρόγραμμα θα διαχειρίζεται σε επίπεδο κράτους μέλους από τις τράπεζες και τις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι συμμετέχουσες τράπεζες θα πρέπει να ταιριάζουν με το ποσό που έχει δεσμευθεί από την ΕΤΕπ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να ανέλθει σε δυνητικά 2 δισ. ευρώ και να δοθεί προτεραιότητα στους νέους γεωργούς. 

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει πολλές από τις σημερινές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί: Χαμηλότερα επιτόκια.

 Έως και 5 ετών για να αρχίσει η αποπληρωμή του δανείου. Περαιτέρω περίοδοι για την αποπληρωμή ολόκληρου του δανείου (μέχρι 15 έτη). Ευελιξία, ανάλογα με τις συνθήκες, για να αντιμετωπιστεί η αστάθεια των τιμών στον γεωργικό τομέα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι γεωργοί παραμένουν σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνεια σε δύσκολες περιόδους (για παράδειγμα, μέσω μιας περιόδου διακοπών / χάριτος που επιτρέπει στους αγρότες να μην επιστρέψουν λίγοι μήνες). 

Δύο πιλοτικά δάνεια ύψους 275 εκατ. ευρώ πρόκειται να υλοποιηθούν στη Γαλλία μέσω αυτού του καθεστώτος. Τα δάνεια αυτά απευθύνονται ειδικά στους νέους γεωργούς και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. 

Αυτό το νέο πρόγραμμα δανείων αποτελεί μέρος μιας κοινής πρωτοβουλίας «Νέοι γεωργοί» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΤΕπ, η οποία αποσκοπεί στη συγκέντρωση της υφιστάμενης στήριξης του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω των χρηματοδοτικών μέσων και της εμπειρογνωμοσύνης της ΕΤΕπ. Εκτός από τη δέσμη δανείων, αυτό περιλαμβάνει τη συνεχή χρήση των επιδοτήσεων του ΕΓΤΑΑ για νέους γεωργούς και νεοσύστατες επιχειρήσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιδοτήσεις επιτοκίου ή για τεχνική βοήθεια σε συνδυασμό με χρηματοπιστωτικά μέσα. 

Επιπλέον, η Ε.Τ.Επ. και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων προσφέρουν συμβουλευτική υποστήριξη και εμπειρογνωμοσύνη στις διαχειριστικές αρχές. Πηγή.