14 Ιουλ 2019

Υπάρχουν περισσότερες γυναίκες αγρότες από ποτέ, αλλά παράγουν λιγότερο από τους άνδρες. Γιατί;



Θέμα : Αγρότισσες στις ΗΠΑ ( μελέτη ).

Θα ήταν πολύ θετικό να είχαμε τα αποτελέσματα μιας εμπεριστατωμένης έρευνας για τον αριθμό των επαγγελματιών γυναικών που τα τελευταία χρόνια της κρίσης αποφάσισαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την γεωργία ή κτηνοτροφία και στην Ελλάδα.

Επίσης θα ήταν θετικό και διδακτικό να γνωρίζαμε πόσες γυναίκες που «μπήκαν» στα προγράμματα Νέου Αγρότη ( επιδοτούμενα ) μετά από 5 ή 10 χρόνια δήλωσαν παρούσες ως βιώσιμες Αγροτικές και μοντέρνες επιχειρηματίες – αγρότισσες.

Μια και η νέα – μοντέρνα – αγροτική τεχνολογία στην Ευρώπη έρχεται με μεγάλη ταχύτητα για να μείνει και να βοηθήσει όσους ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή η θέση της γυναίκας – αγρότισσας – γίνεται όλο και πιο επίκαιρη.

Η γυναίκα αγρότισσα ομορφαίνει και δίνει ζωή και πνοή στην επαρχία, που έχει ανάγκη την αλλαγή του πληθυσμιακού στοιχείου με νεότερες ηλικίες αλλά και εξειδικευμένη εξειδίκευση, γνώσεις και κατάρτιση Ελληνίδες Αγρότισσες.


Στις ΗΠΑ ο αριθμός των γυναικών αγροτών αυξήθηκε κατά 27% τα τελευταία πέντε χρόνια.
Και δεν μιλάμε για συζύγους αγροτών εδώ: μιλάμε για γαιοκτήμονες, ενεργούς αγρότες. Και όμως, τα αγροκτήματα που τρέχουν οι άνδρες, σύμφωνα με ένα νέο  χαρακτηριστικό στο Pacific Standard , κερδίζουν σχεδόν διπλάσια από αυτά που διαχειρίζονται οι γυναίκες. Αυτό το χάσμα φύλου είναι τόσο μεγάλο όσο και μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο είδος επιχείρησης.  Λοιπόν τι συμβαίνει ;

Το Pacific Standard σημειώνει μερικά διαφορετικά θέματα.

Ορισμένα από αυτά εξηγούνται ευκολότερα:

οι γυναικείες εκμεταλλεύσεις τείνουν να είναι πολύ μικρότερες από τις εκμεταλλεύσεις που ανήκουν σε άνδρες.

Για τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις, κερδίζοντας $ 50.000 ή περισσότερα ετησίως; Το 27% των αντρικών εκμεταλλεύσεων πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά μόνο το 16% των γυναικείων εκμεταλλεύσεων.

Και σχεδόν το ένα τρίτο είναι μικρό-αγροκτήματα, που κερδίζουν λιγότερα από 1.000 δολάρια ετησίως.

Εν μέρει αυτό μπορεί να εξηγηθεί και από τα συγκεκριμένα κριτήρια που χρησιμοποιεί το USDA ( θα λέγαμε ότι είναι ο Ε.Φ.Ε.Τ και Ε.Ο.Φ της Αμερικής ).

 Οι γυναικείες εκμεταλλεύσεις και οι πολύ μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις γενικά πωλούν συχνά αυτά που ονομάζονται προϊόντα προστιθέμενης αξίας - βασικά, προϊόντα που παρασκευάζονται ή μεταποιούνται από πρώτες ύλες, και όχι τα ίδια τα συστατικά. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μαρμελάδες, ψωμιά και τυριά, και τα στοιχεία αυτά δεν υπολογίζονται πάντοτε σε στοιχεία USDA.

Υπάρχουν όμως και άλλοι ύπουλοι θεσμικοί λόγοι για το μισθολογικό χάσμα.

Μια μελέτη του 2019 για τις γυναίκες αγρότες βρήκε περιπτώσεις άρνησης δανείων από κυβερνητικές υπηρεσίες, δυσκολία επιβίωσης σε έναν κόσμο που κυριάρχησε σε μεγάλο βαθμό από άντρες (όσον αφορά τους ιδιοκτήτες) και γενικό αίσθημα μη αποδοχής σοβαρού. Δεδομένου του πόσο δύσκολο είναι να ξεκινήσετε μια γεωργική γη είναι άγρια ​​σκληρή - αυτά τα συναισθήματα μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρό μειονέκτημα σε μια βιομηχανία όπου ένα άτομο πραγματικά δεν μπορεί να το κάνει μόνο του.


 Η Ελληνίδα αγρότισσα εκτός από τις καθημερινές εργασίες έχει να επωμιστεί και την μητρότητα άρα την ενδιαφέρει η ασφάλεια και η αρωγή του κράτους με τις κατάλληλες υποδομές ( Παιδικοί σταθμοί, Παιδίατροι ) για την ομαλή ενασχόληση με ένα τόσο δύσκολο επάγγελμα.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι στις γυναίκες αρέσει η γεωργία, κτηνοτροφία σε σταθερές βάσεις εισοδήματος και ασφάλειας.

Ίσως εδώ στην Ελλάδα ακόμα να απέχουμε από αυτό αλλά γενικά στην Ευρώπη υπάρχουν πολιτικές για ευνοϊκή είσοδο των γυναικών – Ιδιοκτήτων Αγροτικών εκμεταλλεύσεων – νέων γυναικών. Πηγή


Σχετικά Θέματα :