4 Αυγ 2019

Η επερχόμενη κατάρρευση των κολοσσών τροφίμων !



Θέμα : Τρόφιμα

Βρισκόμαστε λίγο πριν την κατάρρευση της δυτικής βιομηχανίας τροφίμων όπως τη γνωρίζαμε ως σήμερα. Δύο παράγοντες συντελούν σ΄αυτό:  O πρώτος είναι το γεγονός ότι οι πολίτες στις αναπτυγμένες χώρες αποφασίζουν να πάρουν την υγεία τους στα χέρια τους.


Από τον Ian Ford

Όλο και πιο πολλοί συνειδητοποιούν ότι η δυτική διατροφή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε θανάσιμες περιπέτειες με τον καρκίνο να τρέφεται στην κυριολεξία από την κακή διατροφή και την απουσία άσκησης. Ακόμη και το τσιγάρο είναι λιγότερο θανάσιμο από την κακή διατροφή και τους κρυμμένους δολοφόνους όπως είναι η ζάχαρη, το αλεύρι, η σοκολάτα και τα παράγωγά τους.

Ο δεύτερος λόγος αφορά τις οικονομίες των δυτικών κρατών που δεν αντέχουν πλέον τα κόστη της νοσηλείας των ασθενών τους και ξεκινάνε μεγάλες εκστρατείες ενημέρωσης που έρχονται να συναντήσουν τους συνειδητοποιημένους πολίτες αλλά και να μυήσουν τους αμύητους στη σημασία της διατροφής. Αυτές οι επιλογές όπως είναι φυσικό συναντούν τις σφοδρές αντιδράσεις πολυεθνικών βιομηχανιών τροφίμων αλλά και τις εγχώριων βιομηχανιών που παράγουν σοκολάτες, μπισκότα, πάσης φύσεως γλυκίσματα και πάει λέγοντας.

 Στον αντίποδα βρίσκονται τουλάχιστο 10 κροίσοι της περίφημης λίστας Forbes που έρχονται να επενδύσουν στην εναλλακτική διατροφή αλλά και στην παραγωγή πραγματικού νερού!


Ήδη μία ιαπωνική εταιρία έχει ρίξει στην αγορά το απόλυτο φίλτρο νερού το οποίο απαλλάσσει τον ανθρώπινο οργανισμό από πάσης φύσεως τοξίνες ενώ καταπολεμά οριστικά την παραγωγή πέτρας από την οποία υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι. Στην πραγματικότητα κάνει απίστευτο service στον οργανισμό. Καθαρίζει τα πάντα.

Η Επανάσταση στη βιομηχανία τροφίμων θα είναι ίσως ότι πιο συγκλονιστικό θα γνωρίσει ο 21ος αιώνας καθώς ολόκληρες πολυεθνικές θα καταρρεύσουν σαν χάρτινοι πύργοι και θα αντικατασταθούν από πιο “μικρές” εταιρίες που θα παράγουν τροφές που θα θωρακίζουν την υγεία. Πηγή

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι στις Δυτικές και κυρίως στις Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει μια αυξητική τάση στους νέους  - και νεοεισερχόμενους – καταναλωτές να αναζητούν τρόφιμα με εξειδικευμένες πιστοποιήσεις ποιότητας ( λ.χ. ISO-2200 για την ασφάλεια των τροφίμων ) BRC στην Αγγλία, IFS Γαλλία και Γερμανία, αλλά και πρόσθετες πιστοποιήσεις όσον αφορά τον τρόπο καλλιέργειας και διαχείρισης του περιβάλλοντος ( π.χ., Carbon Footprint ) αποτύπωμα άνθρακα, Βιολογικής καλλιέργειας, Φυσικής καλλιέργειας ή ακόμα και Βιοδυναμικής Καλλιέργειας.

Ο αγρότης της νέας εποχής ( μετά το τέλος της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης ) θα πρέπει να συνδυάζει την χρήση νέων και προηγμένων τεχνολογιών ( να μπορεί να τις κατανοήσει και να τις χειριστεί, και όλα αυτά ταυτόχρονα με την αρωγή της τεχνητής νοημοσύνης !  ) σε συνδυασμό με νέες ( αλλά στην πραγματικότητα πολύ παλιές και παραδοσιακές ) μεθόδους και καλλιεργητικές φροντίδες του κτήματός του ή της κτηνοτροφικής του μονάδας στην κατεύθυνση μικρής αλλά πολύ ποιοτικής παραγωγής με ταυτότητα και πλήρη ιχνηλασιμότητα..

Δυστυχώς αυτό οδηγεί σε τρόφιμα δύο ταχυτήτων στα οικονομικά τρόφιμα των πολύ μεγάλων πολυεθνικών  για τις μάζες των καταναλωτών και τα τρόφιμα που αναφέραμε για την Οικονομική ελίτ.

Στο μέλλον θα πρέπει να μας απασχολήσει και η ηθική των τροφίμων όσον αφορά το δικαίωμα πρόσβασης σε όλους ποιοτικών τροφίμων για λίγους ( περιορισμένης παράγωγης ).