30 Οκτ 2011

Σαλιγκάρια Θερμοκηπίου


Ποίο είναι το κοινό γευστικό μυστικό που κοχλάζει, ή μάλλον κοχλιάζει (!)σε γαλλικές κυρίως, αλλά και ιταλικές και ντόπιες κατσαρόλες;

Σαλιγκάρια, escargots ή κοχλιοί , ακόμα και κερατάδες, όπως τους ονομάζουν στην Κρήτη (το ότι έτσι αποκαλεί τα σαλιγκάρια η γιαγιά μου, βέρα κρητικιά, με έχει κάνει να πιστεύω ότι το κερατάς για το σαλιγκάρι αγγίζει τα επίπεδα trendy ορολογίας).  Όλες αυτές οι περίεργες ονομασίες αφορούν σε αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα, τα οποία κεντρίζουν  το ενδιαφέρον μας από μικρή ηλικία. Είναι αυτά που βρίσκουμε στην εξοχή –όταν βρέχει-, αυτά που κουβαλούν μαζί το σπίτι τους κατά νομαδικά πρότυπα και κατά τη λαϊκή ρήση «όπου γης και πατρίς».
Καλλιεργήστε… σαλιγκάρια  !   
 
Τα σαλιγκάρια είναι διάσημος μεζές για κούρκους, γαλοπούλες και…Γάλλους (!) Για λόγους αυξημένης ζήτησης, τα τελευταία νέα από το μέτωπο των αγροτών και παντός είδους καλλιεργητών μας μιλούν για αναβρασμό στη σαλιγκαροβιομηχανία. «Φάρμες σαλιγκαριών» είναι  μία από τις πολλά υποσχόμενες νέες επενδύσεις για βαλκανικά κράτη ενώ στη Γαλλία λειτουργούν περίπου 200 τέτοιες εκκεντρικές φάρμες . Παρότι οι φάρμες αυτές χρειάζονται αρκετή φροντίδα (περίφραξη, δίχτυ για να μην πλησιάζουν τα πουλιά, ειδικά χόρτα που τρέφουν τα σαλιγκάρια) οι καλλιεργητές δικαιώνονται μιας και πωλούνται προς τουλάχιστον 4 ευρώ το κιλό.

Σαλιγκάρια σε Χρυσό Κουτάλι
Τα γαλλικά εστιατόρια και περισσότερο οι πελάτες τους καταναλώνουν με μανία escargots, αν και συνήθως τα χρησιμοποιούν για σάλτσες κρέατος ανακατεμένα με σκόρδα και μανιτάρια. Εμείς στην Ελλάδα τον κοχλιό μας τον ξέρουμε αλλιώς. Ο αξιοπρεπούς μεγέθους κοχλιός μας είναι ελευθέρας βοσκής και τον συναντάμε στα πιάτα μας με κόκκινη σάλτσα και σούπερ γεύση.  Στην Κρήτη μάλιστα, από προσωπική εμπειρία, οι κοχλιοί γίνονται μπουμπουριστοί, που σημαίνει τηγανητοί, και το αποτέλεσμα είναι να γλείφεις τα δάχτυλα σου.

Συνταγή της Γιαγιάς:
 Προετοιμασία: Αφού βάλετε τους κοχλιούς σε νερό για να ξεμυτίσουν από το κέλυφος τους και να τους καθαρίσετε καλά, τους ρίχνετε σε βραστό νερό. Τους αφήνετε να πάρουν βράση.
Εκτέλεση: Σε ένα τηγάνι βάζετε λάδι, πέντε κουταλιές ξύδι, μία κουταλιά αλεύρι και λίγο δεντρολίβανο. Ρίχνετε τους κοχλιούς (περίπου 30) και ανακατεύετε συχνά για περίπου είκοσι λεπτά.
Τέσσερα πράγματα που δε φαντάζεστε  για τα σαλιγκάρια
 Τα σαλιγκάρια είναι ερμαφρόδιτα χρειάζεται όμως να ζευγαρώσουν για περίπου 12(!) ώρες ώστε να αναπαραχθούν
 Τα σεξουαλικά τους όργανα βρίσκονται εκεί που η κοινή λογική τοποθετεί τα αυτιά τους
 Για να αφήσουν τα 100+ αυγά τους χρειάζονται άλλες 12 ώρες κατά τις οποίες βάζουν το κεφάλι τους στο χώμα (σε στυλ στρουθοκαμήλου)
 Τρεις εβδομάδες ακόμα και τα σαλιγκάρια δε σπάνε το κέλυφος τους αλλά το ίδιο το αυγό μετατρέπεται σε σαλιγκάρι

συμβουλή Blog : 
Τα νωπά σαλιγκάρια πρέπει οπωσδήποτε να μείνουν πριν μαγειρευτούν σε ένα δοχείο με αλεύριγια 3 ημέρες. Με τον τρόπο αυτό αποβάλλουν τις ουσίες που έχουν μέσα τους και δεν υπάρχει κίνδυνος να είναι πικρά όταν μαγειρευτούν.