6 Απρ 2012

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΙΖΩΔΗ ΜΑΙΝΤΑΝΟΥ


Ο μαϊντανός (Petroselinum crispum) κατάγεται από τη νότια Ευρώπη, και συγκεκριμένα από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Δυτικής Ασίας.

Πέρα από τον κοινό πλατύφυλλο μαϊντανό που καλλιεργείται για το φύλλωμά του σε χώρες της Μεσογείου και είναι η πιο γνωστή μορφή στην Ελλάδα, υπάρχουν δυο
άλλοι τύποι - ο σγουρός μαϊντανός που καλλιεργείται κυρίως στη Β. Ευρώπη τόσο για νωπή κατανάλωση όσο και για διακοσμητικούς λόγους και ο ριζώδης μαϊντανός ο
οποίος καλλιεργείται επίσης στη Β. Ευρώπη για τη σαρκώδη ρίζα του. Τα φύλλα όλων των τύπων μαϊντανού χρησιμοποιούνται στην μαγειρική. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του μαϊντανού είναι γνωστές ακόμη από τα αρχαία χρόνια όπου ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε σε διάφορα τονωτικά, αντίδοτα δηλητηρίων, αντιρρευματικά αλλά και σε διάφορες συνταγές για την θεραπεία στις πέτρες και κύστες νεφρών.

Στη χώρα μας ο μαϊντανός καλλιεργείται κυρίως στις περιαστικές περιοχές με κυριότερο καλλιεργούμενο τύπο τον κοινό πλατύφυλλο μαϊντανό, ενώ σε πολύ μικρό βαθμό καλλιεργείται και ο σγουρός μαϊντανός.

O ριζώδης μαϊντανός όπως και τα φυλλώδη είδη μαϊντανού
είναι φυτό ψυχρής εποχής, αρκετά σκληραγωγημένος στο κρύο.
Η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι
15-18° C (όχι πάνω από 24° C). Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 0° C) το εναέριο φυτό καταστρέφεται. Η παρατεταμένη έκθεση του φυτού σε χαμηλές θερμοκρασίες
(7° C ή χαμηλότερη) μπορεί να προκαλέσει εαρινοποίηση,
δηλαδή πρόωρη άνθηση η οποία οδηγεί στη μείωση της
ποιότητας και παραγωγής ριζών.
__________________________________________________________
Εξειδικευμένοι συνεργάτες μας, Γεωπόνοι αναλαμβάνουν την σύνταξη και την κατάθεση μελέτης για κάθε νέο αγροτικό πρόγραμμα  επιδότησης που ανακοινώνει το υπουργείο Γεωργίας
__________________________________________________________________ 
Ο ριζώδης μαϊντανός συγκομίζεται στο τέλος της καλλιέργειας, όταν τα φύλλα αρχίζουν να ξηραίνονται, δηλαδή
3-6 μήνες μετά τη σπορά ανάλογα με την εποχή της καλλιέργειας. Οι ρίζες ξεριζώνονται όπως στο καρότο, καθαρίζονται και αφαιρούνται τα φύλλα. Μετά από ξέπλυμα και
στέγνωμα οι ρίζες αποθηκεύονται εύκολα όπως τα καρότα
για 3-4 μήνες στους 1-2o C και 90-95% σχετική υγρασία.
Η διάδοση της καλλιέργειας του ριζώδη μαϊντανού στην χώρα μας είναι
εφικτή, δίνοντας στον Έλληνα παραγωγό μια διέξοδο προς
νέες εναλλακτικές καλλιέργειες.
______________________________________________________________

Αν διαθέτεται τα απαραίτητα κεφάλαια  τα κατάλληλα για καλλιέργεια κτήματα μπορείτε να ξεκινήσετε μαζί μας το πρόγραμμα επιστροφή στην φύση ή ως ποιο γνωστό: Back to Green που σας δίνει την ευκαιρία από το ξεκίνημα (ανάλυση εδάφους, γεωπονική μελέτη παραγωγής, προστασίας, συγκομιδής, συσκευασίας, και  εύρεση διάθεσης τελικού προϊόντος) με μηδενικό ρίσκο πριν καν πάτε στο χωράφι να εξασφαλίσετε την προς διάθεση παραγωγή σας!  Ζητήστε να σας στείλουμε δωρεάν με ένα E-mail το σχετικό αρχείο – παρουσίαση σε μορφή PDF ή και με ένα τηλ. Στο 210-8818416 ή στέλνοντας μας ένα σχετικό μήνυμα στην επικοινωνία.
_____________________________________________________________


Το βασικότερο πλεονέκτημα του ριζώδη μαϊντανού αποτελεί η διττή χρήση του φυτού για το φύλλωμα και τη ρίζα του, ενώ οι κλιματικές
συνθήκες της χώρας μας επιτρέπουν την παραγωγή ριζών σε περιόδους όπου η ζήτηση δεν μπορεί να καλυφθεί από τις κύριες παραγωγικές χώρες της κεντρικής και Βόρειας
Ευρώπης (τέλος άνοιξης – νωρίς το καλοκαίρι). F.s. 2012.


Πληροφορίες καθημερινά στο τηλέφωνο  210-8818416 της Financial Solutions