7 Απρ 2013

ΕΨΑ: στροφή στα βιολογικά!



Δεν συνηθίζουμε να αναρτούμε ξένα άρθρα που διαφημίζουν προϊόντα αλλά εδώ κάναμε μια στάση! Ό λόγος είναι ότι είναι μια φιλόδοξη ελληνική προσπάθεια που αξίζει την προσοχή μας και το κυριότερο την στροφή της εταιρίας σε αυτό που εμείς υποστηρίζουμε από εδώ  -ένθερμα - την βιολογική καλλιέργεια, παραγωγή μεταποίηση και εμπορία.


Η χώρα μας από άποψη μεγέθους είναι μια μικρή χώρα αλλά το καλοκαίρι «δέχεται» φιλοξένει, ταΐζει, κομίζει και ξεναγεί περίπου 17 εκατομμύρια τουρίστες.

Όχι δεν έρχονται να δουν τα μεγάλα εργοστάσια και τις γραμμές παραγωγής με ρομπότ!

Αλλά γι αυτό που πάντα η Ελλάδα μπορούσε και ήταν, για την απλή ζωή, καθαρή κουβέντα και απλούς αλλά σοφούς ανθρώπους.

Πολιτισμό και φύση έχουμε αυτά μπορούμε και προσφέρουμε!
Έτσι Νέος, γρήγορος, αισιόδοξος, ασυμβίβαστος, αθλητικός τύπος, με αγάπη στη δράση και το ρίσκο, είναι λίγα από τα χαρακτηριστικά του Μιχάλη Τσαούτου, του ανθρώπου που τα τελευταία χρόνια κρατά στα χέρια του τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης αναψυκτικών ΕΨΑ με έδρα την Αγριά Βόλου.

Ασυμβίβαστος γιατί ενώ θα μπορούσε τελειώνοντας τις σπουδές του να απασχοληθεί στην οικογενειακή επιχείρηση, κάτι που έτσι και αλλιώς έκανε για ένα διάστημα, ακολούθησε τα τότε ¨θέλω” του και εγκατέλειψε την σιγουριά που του προσέφερε η ΕΨΑ για να κυνηγήσει τα δικά του όνειρα.

O 47χρονος σήμερα, Μιχάλης Τσαούτος, με σπουδές ηλεκτρολόγου – μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και μεταπτυχιακά στην Αγγλία, αναζητώντας την ταχύτητα στη ζωή του, ασχολείται με την τεχνολογία και τα media και το 2010 πιο ώριμος επιστρέφει ξανά στην οικογενειακή επιχείρηση ΕΨΑ, που τόσο αγαπά, αλλά και ποτέ δεν εγκατέλειψε.

Πατέρας τριών κοριτσιών, ο Μιχάλης Τσαούτος προσπαθεί να μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στη δουλειά, την οικογένεια αλλά και τα σπορ, των οποίων είναι λάτρης. Δεινός σέρφερ και σκιέρ αλλά και δρομέας μεγάλων αποστάσεων, έχει αδυναμία και σε ότι κρύβει περιπέτεια και δράση.

Σήμερα, μαζί με την αδερφή του Πένυ αλλά και τον πατέρα του Νίκο, σχεδιάζουν την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας καθώς, όπως φαίνεται, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου η εταιρεία να δώσει νέα, καινοτόμα προϊόντα αλλά και να προχωρήσει τη διείσδυσή της σε νέες αγορές του εξωτερικού.

Με μια ιστορία σχεδόν ενενήντα ετών, η βολιώτικη βιομηχανία αναψυκτικών παραμένει ακόμα και σήμερα εγκατεστημένη στον ίδιο χώρο, σε ένα κτίριο-κόσμημα, φτιαγμένο σε παραδοσιακό πηλιορείτικο ρυθμό.

Διαθέτει μια σύγχρονη γραμμή παραγωγής αναψυκτικών που παράγει τουλάχιστον 50 κωδικούς προϊόντων και απασχολεί 90 άτομα προσωπικό, ενώ αν και οι προσφερόμενες γεύσεις (λεμονάδα, πορτοκαλάδα, γκαζόζα, βυσσινάδα, cola, κ.λπ.) φτάνουν τις 10, η λεμονάδα εξακολουθεί να πραγματοποιεί τις περισσότερες πωλήσεις αντιπροσωπεύοντας το 30% των συνολικών εσόδων της εταιρείας.

Επίσης, η ΕΨΑ έβγαλε στην αγορά το περασμένο φθινόπωρο τα πρώτα ελληνικά βιολογικά αναψυκτικά και επανήλθε με μια καινούργια της δημιουργία παρουσιάζοντας ήδη από τα μέσα Μαρτίου του 2012 τα πρώτα αναψυκτικά στην Ελλάδα που περιέχουν αντί για ζάχαρη τη φυτικής προέλευσης γλυκαντική ουσία από στέβια (λεμονάδα λάιτ και πορτοκαλάδα λάιτ) έχοντας μάλιστα κατοχυρώσει τη γραφή της λέξης «λάιτ» με ελληνικούς χαρακτήρες.

Ταυτόχρονα στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, διέθεσε στην αγορά και τα πρώτα προϊόντα παγωμένου τσαγιού, επίσης με στέβια, σε τρεις γεύσεις

Η ΕΨΑ βραβεύτηκε με το χρυσό βραβείο στο Τριήμερο Συμπόσιο για τα 100 χρόνια Ιστορίας της Ελληνικής Αγοράς Τροφίμων και Ποτών, για την προσφορά της στον κλάδο και στην ελληνική οικονομία.

Μακάρι να βρεθούν και άλλες ελληνικές εταιρίες (που μερικές μας ταΐζουν άλογα!) να ακολουθήσουν το παράδειγμα.

Σχετικά άρθρα