21 Απρ 2015

Μαύρο Λαγόχορτο, το θρεπτικό Λαχανικό!

Το μαύρο λαγόχορτο (scorzonera hispanica), είναι επίσης γνωστό και ως ισπανικό λαγόχορτο. Είναι φυτό ψυχρής εποχής και καλλιεργείται για τα μακριά καστανόμαυρα ριζώματα αλλά ακόμα και τα φύλλα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πράσινες σαλάτες. Είναι φυτό το οποίο μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί και στα ελληνικά χωράφια αλλά και στον λαχανόκηπο. Τα ριζώματα του μαύρου λαγόχορτου έχουν την τάση να είναι μακρύτερα, λιγότερο τραχιά , με λιγότερες ίνες και καλύτερης υφής από ότι τα κανονικά λαγόχορτα. Είναι επίσης ανθεκτικό στο ψύχος και ο κύκλος ζωής φτάνει τις 120 ημέρες. Οι καλλιεργητικές τεχνικές είναι οι ίδιες και το κοινό λαγόχορτο και  έχουν την γεύση στρειδιού ενώ είναι κατάλληλη τροφή για διαβητικούς.


Ποικιλίες. Η αγορά υψηλής ποιότητας σπόρων θα πρέπει να γίνεται από κατάλληλους οίκους. Οι σπόροι θα πρέπει να φυτεύονται αμέσως στο χώμα αρχές Άνοιξης ούτως ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για μεταφύτευση.

Καλλιεργητικές φροντίδες. Το μαύρο λαγόχορτο προτιμά όπως και το κοινό λαγόχορτο, καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη με καλή υδατοικανότητα. Πριν από την σπορά, το έδαφος θα   πρέπει να υφίσταται κατεργασία σε βάθος μέχρι και 30 εκατοστά προκειμένου τα φυτά να αναπτύξουν μακριά και ίσια ριζώματα με λίγες μόνο παραμορφώσεις. Το φυτό προτιμά έδαφος με ΡΗ από 6-8.
Κατά την κατεργασία του εδάφους , θα πρέπει να προστίθεται οργανική ουσία(κομπόστα ή κοπριά),  αλλά και λίπασμα 16-16-8, ή 10-10-10. Η απομάκρυνση πετρών και άλλων αντικειμένων, αποτελεί απαραίτητη διαδικασία.


Φύτεμα και αποστάσεις. Επειδή το λαγόχορτο είναι φυτό ψυχρής εποχής, είναι ανάγκη , αυτό να σπείρετε μόλις η θερμοκρασία εδάφους είναι τουλάχιστον 5οC. Το βάθος σποράς θα πρέπει να είναι 1-2 εκατοστά και οι αποστάσεις σποράς  περίπου 10-15 εκατοστά μεταξύ των γραμμών και 5 εκατοστά επί της γραμμής.

Πότισμα. Είναι αναγκαίο, το πότισμα να γίνεται κατά τακτικά χρονικά διαστήματα  και το χώμα να διατηρείται συνεχώς υγρό.

Λίπανση. Εκτός από την βασική λίπανση, μπορεί να χορηγηθεί αζωτούχος λίπανση (21-0-0) ή (34-0-0) κατά μήκος των γραμμών . Μετά την λίπανση , ακολουθεί καλό πότισμα.

Προβλήματα
Ζιζάνια. Προκείμενου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τα ζιζάνια χωρίς την χρήση χημικών σκευασμάτων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες τεχνικές όπως είναι η εναλλαγή καλλιεργειών, η τοποθέτηση αχύρου  γύρω από τα φυτά κτλ.

Ασθένειες και εχθροί. Το λαγόχορτο δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε εχθρούς και ασθένειες. Οι κυριότεροι εχθροί είναι οι αφίδες καθώς και οι προσβολές από μύκητες στο υπέργειο τμήμα του φυτού.

Συγκομιδή και αποθήκευση.

Τα ριζώματα του μαύρου λαγόχορτου είναι πολύ σκληρά και δεν υφίστανται ζημιές από χαμηλές θερμοκρασίες . Ωστόσο αν οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές, μπορεί να υποστούν αλλοιώσεις. Η αποθήκευση του μαύρου λαγόχορτου μοιάζει με αυτήν του καρότου. Θα πρέπει να αποθηκεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και 95-98% ΣΥ. Η υψηλή υγρασία είναι σημαντικός παράγοντας για την αποτροπή της μάρανσης των ριζωμάτων. Εάν αποθηκεύεται σωστά, μπορούν τα ριζώματα να διατηρηθούν για περίπου 6 μήνες.

Παραγωγικότητα. Κάθε φυτό παράγει μόνο ένα ρίζωμα και αρκετό φύλλωμα , και είναι έτοιμα για κατανάλωση, απο τέλος φθινοπώρου έως και αρχές άνοιξης.

Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του μαύρου λαγόχορτου.

Το μαύρο λαγόχορτο είναι ένα θρεπτικό χειμωνιάτικο λαχανικό το οποίο,
•             Θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο για την υγεία του τριχωτού της κεφαλής αφού δυναμώνει τα μαλλιά . Ενδεχομένως να έχει να κάνει με τα υψηλά ποσοστά σιδήρου και χαλκού που βρίσκονται σε αυτό
•             Ανοσοποιητικό σύστημα. Ο συνδυασμός βιταμίνης  C καθώς και σημαντικών ποσοτήτων  άλλων βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, βελτιώνουν την μεταβολική ικανότητα και λειτουργία του σώματος. Επιπλέον η βιταμίνη Α λειτουργεί ως αντιοξειδωτική ουσία ενώ η βιταμίνη Β αυξάνει την ενζυματική λειτουργία
•             Βελτίωση του γαστρεντερικού συστήματος.
•             Βελτίωση της πίεσης του αίματος λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας  καλίου και χαμηλής περιεκτικότητας αυτού , σε θείο.
•             Αναγέννηση των οστών.

Μια Gourmet σαλάτα! 


Αποκλειστικό άρθρο για τις Αγροτικές Ευκαιρίες 2015

Γραμματέα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ

Σχετικά Άρθρα Αγροτικών Ευκαιριών






Και μέσω Ιντερνέτ (E-Learning).