27 Αυγ 2018

Νέοι κανονισμοί για την εξαγωγή φέτας, γιαουρτιού και χυμών φρούτων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αρχίζουν να ζητούν πιστοποιήσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (Η.Α.Ε.), επιβάλλεται νέο καθεστώς στην εισαγωγή και κυκλοφορία γαλακτοκομικών προϊόντων (περιλαμβάνονται φέτα και γιαούρτι) και χυμών φρούτων, τα οποία εντάσσονται στις κατηγορίες προϊόντων για τα οποία η αρμόδια Εμιρατινή Αρχή Τυποποίησης (ESMA) προβλέπει ειδικές ρυθμίσεις, κάτι που αναμένεται να επιβαρύνει το κόστος εξαγωγής. «Πρόκειται για μια μονομερή ενέργεια που δημιουργεί πρόβλημα στις ελληνικές εξαγωγές και οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει εμπορική συμφωνία μεταξύ Η.Α.Ε. και Ε.Ε.», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Σταμπουλόπουλος, προϊστάμενος στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στην ελληνική πρεσβεία στο Ντουμπάι. Ειδικότερα:


Γαλακτοκομικά προϊόντα: προβλέπεται υποχρεωτικά η έκδοση Πιστοποιητικού Συμμόρφωσης (Conformity Certificate), σύμφωνα με το Εμιρατινό Σύστημα Πιστοποίησης Συμμόρφωσης ( Emirates Conformity Assessment System-ECAS). Τα συγκεκριμένα προϊόντα θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν την σήμανση «Emirates Quality Mark», που έως πρότινος ήταν υποχρεωτική μόνο για το νερό

Εξαιρούνται βρεφικά γάλατα και λοιπά βρεφικά είδη διατροφής, καθώς και το ιρανικό γάλα.

Χυμοί φρούτων: προβλέπεται υποχρεωτικά πιστοποίηση από την ESMA για συμμόρφωση με τα εγκεκριμένα πρότυπα, καθώς και σήμανση των προϊόντων σύμφωνα με τις κανονιστικές διατάξεις. Εξαιρούνται μόνο προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή/επανεξαγωγή.


Το κόστος της εν λόγω πιστοποίησης (που είναι τριετούς ισχύος) για κάθε εμπορικό σήμα / εργοστάσιο / τύπο κατηγορία προϊόντος, ανέρχεται σε 18.500 ντίρχαμ (περίπου 4.400 ευρώ). Επιπλέον, και για τις δύο ανωτέρω κατηγορίες προϊόντων προβλέπεται υποχρεωτικά η έκδοση πιστοποιητικού συμμόρφωσης «προϊόντων που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα» ( Food Contact Materials ). 

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές γαλακτοκομικών στα ΗΑΕ, κατά το 2017, ανήλθαν σε 2 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι ελληνικές εξαγωγές χυμών φρούτων ανήλθαν το 2017 σε 190.000 ευρώ.

Ωστόσο πρόβλημα στις ελληνικές εξαγωγές δημιουργεί και η πιστοποίηση Χαλάλ (μουσουλμανικό νόμο) που αρχίζουν να ζητάνε για όλο και περισσότερα προϊόντα οι τοπικές αρχές. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σταμπουλόπουλος, «το Γραφείο ΟΕΥ έχει έρθει σε επαφή με ελληνικές εταιρείες πιστοποίησης με στόχο να έρθουν σε συμφωνία με την τοπική κυβέρνηση (ήδη έχει γίνει η πρώτη συμφωνία) για να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία πιστοποίησης».

Σχετικά links