11 Οκτ 2018

Παραχώρηση γεωργικών εκτάσεων σε αγρότες και ανέργους



Θέμα : Νέοι Αγρότες

Την 1η Νοεμβρίου 2018 λήγουν όλα τα καθεστώτα παραχώρησης εκτάσεων ιδιοκτησίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που ίσχυαν μέχρι τώρα.

Όσες εκτάσεις είναι καλλιεργήσιμες ή είναι βοσκότοποι θα παραχωρηθούν με ένα ελάχιστο συμβολικό τίμημα (καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ανέργους και σε νέους πτυχιούχους Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ, ΤΕΙ), με βάση τα κριτήρια και τη μοριοδότηση που ορίζει ο νόμος 4061/2012 ή με διαγωνισμό.

Εάν το σύνολο μίας έκτασης δεν υπερβαίνει τα 100 στρέμματα, τότε τη διαχείριση των παραχωρήσεων την αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες. Για εκτάσεις άνω των 100 στρεμμάτων αρμόδιο είναι το ΥΠΑΑΤ. Αναλυτικότερα : 



Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει την αίτησή του είτε μέσω του διαδικτύου είτε στην Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών της οικείας Περιφέρειας. Τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου εισάγονται σε σχετική εφαρμογή στο διαδίκτυο, η οποία εμφανίζει τη βαθμολογία που συγκεντρώνει βάσει των παρακάτω κριτηρίων.

Κριτήρια επιλογής και βαθμολογία

Η επιλογή του φυσικού ή νομικού προσώπου γίνεται βάσει βαθμών που συγκεντρώνει κάθε ενδιαφερόμενος σύμφωνα με τις ακόλουθες ομάδες κριτηρίων:

Κριτήριο 1.

Αγρότης με όμορη προς το παραχωρούμενο αγροτικό ακίνητο αγροτική εκμετάλλευση και με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των ήδη καλλιεργούμενων ιδιόκτητων ή μισθωμένων αγροτεμαχίων του και του υπό παραχώρηση αγροτεμαχίου δεν υπερβαίνει τα 100 στρέμματα. Βαθμοί 50
Αγρότης στον οποίο το ακίνητο είχε παραχωρηθεί για καλλιέργεια με απόφαση Νομάρχη ή Αντιπεριφερειάρχη, με βάση την Π.Υ.Σ. 95/1975 (Α΄ 180) για 2 χρόνια τουλάχιστον. Βαθμοί 100
Μόνιμος κάτοικος Δήμου της περιφερειακής ενότητας στην οποία βρίσκεται το παραχωρούμενο ακίνητο. Βαθμοί 100

Κριτήριο 2.

Νέος αγρότης ηλικίας έως 35 ετών ή νέος αγρότης, σύμφωνα με το άρθρο 22 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμό :  1698/2005 του Συμβουλίου της 20ής Σεπτεμβρίου 2005, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΕ L 277). Βαθμοί 100
Νέος ηλικίας έως 35 ετών με πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ ) ημεδαπής ή αλλοδαπής. 
Βαθμοί 100. Άνεργος εγγεγραμμένος στα αρχεία του ΟΑΕΔ. Βαθμοί 180
Επαγγελματίας Αγρότης. Βαθμοί 60

Κριτήριο 3.

Νέος αγρότης ηλικίας έως  35 ετών ή νέος αγρότης σύμφωνα με το άρθρο 22 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμός 1698/2005 του Συμβουλίου της 20ής Σεπτεμβρίου 2005, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΕ L 277) ή νέος με πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής έως  35 ετών που έχει δηλώσει στο Μ.Α.Α.Ε. και στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.) συνολικά (ιδιόκτητο ή μισθωμένο) καλλιεργούμενο ή άλλως εκμεταλλευόμενο αγροτικό ακίνητο έως  100 στρέμματα ή άνεργος ως εξής:

Ιδιόκτητο/μισθωμένο καλλιεργούμενο αγροτικό ακίνητο έως 4 στρ. βαθμοί 100

» » » » έως 10 στρ. βαθμοί 90
» » » » έως 20 στρ. βαθμοί 80
» » » » έως 30 στρ. βαθμοί 70
» » » » έως 40 στρ. βαθμοί 60
» » » » έως 50 στρ. βαθμοί 50
» » » » έως 80 στρ. βαθμοί 30
» » » » έως 100 στρ. βαθμοί 10

Κριτήριο 4.

Υποψήφιος με δέσμευση καλλιέργειας για παραγωγή τροφίμου ενταγμένου στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας. Βαθμοί 100
Υποψήφιος με δέσμευση καλλιέργειας για παραγωγή άλλου τροφίμου μη ενταγμένου στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας. Βαθμοί 50
Υποψήφιος με δέσμευση καλλιέργειας για παραγωγή χονδροειδών ή συμπυκνωμένων ζωοτροφών ή για χρήση του αγροτικού ακινήτου για βόσκηση. Βαθμοί 50

Κριτήριο 5.

Αγροτικός Συνεταιρισμός ή Ομάδα Παραγωγών με δέσμευση καλλιέργειας για παραγωγή τροφίμων ενταγμένων στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, για παραγωγή χονδροειδών ή συμπυκνωμένων ζωοτροφών ή για χρήση αγροτικού ακινήτου για βόσκηση χωρίς τον περιοριστικό παράγοντα των  100) στρεμμάτων. Βαθμοί 300.

Η χρονική διάρκεια της παραχώρησης της χρήσης ακινήτου ορίζεται από 5 έως 25 έτη, με δυνατότητα παράτασης, με ανώτατο όριο τα 10 έτη.

Κατ’ εξαίρεση, μπορεί να συμφωνηθεί μεγαλύτερη διάρκεια παραχώρησης πέραν της 25ετίας, μόνο για επενδυτικούς σκοπούς, με την προϋπόθεση ότι η διάρκεια της παραχώρησης απαιτείται για την απόσβεση της επένδυσης ή για την ένταξή της σε κάποιο επενδυτικό νόμο ή πρόγραμμα, που σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 40 έτη. Πηγή.