11 Απρ 2019

Εξαγορές Ελληνικών επιχειρήσεων από διεθνείς ομίλους



Θέμα :  Τρόφιμα

Οι ξένοι αγοράζουν τα πάντα το τελευταίο διάστημα και φυσικά επιχειρήσεις και τροφίμων.

Στο στόχαστρο ξένων επιχειρηματικών ομίλων και επενδυτικών funds μπαίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, με τα deal να έχουν πυκνώσει την τελευταία διετία, λόγω της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και της αύξησης της ζήτησης.


Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μεγάλων ξένων παικτών βρίσκονται εταιρείες μεσαίου αλλά και μεγάλου μεγέθους, δραστηριοποιούμενες κυρίως στον τομέα της υγείας, των τροφίμων, του εμπορίου και της βιομηχανίας.

Πάνω από 25 τέτοιες μεγάλες συμφωνίες έγιναν από το 2016 μέχρι σήμερα, η αξία των οποίων, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, έχει ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ (με δεδομένο ότι το ύψος των περισσότερων συναλλαγών δεν ανακοινώνεται).


Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την έρευνα της Εrnst & Young το 2017 η εκτιμώμενη συνολική αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα ανήλθε το 2017 στα 1,7 δισ. δολάρια έναντι 1,3 δισεκατομμύρια  δολάρια το 2016, ενώ από τις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα, το 32% ήταν ενδοσυνοριακές και το 58% προήλθε από επενδυτές του εξωτερικού.

Η αναζήτηση ευκαιριών στο ελληνικό επιχειρείν συνεχίζεται καθώς πολλές ελληνικές εταιρείες έχουν μπει στο μικροσκόπιο ξένων επενδυτών, με αρκετές συμφωνίες να ετοιμάζονται να κλειστούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια ο Ινδός επιχειρηματίας Taizoon Khorakiwala του Ομίλου της Switz Group.

Τελευταίο απόκτημα του Ομίλου είναι η Κρητών Άρτος στην οποία πλέον ο ινδικός Όμιλος κατέχει το 80,37% των μετοχών. Η Switzgroup έχει ήδη εξαγοράσει στην Ελλάδα δύο εταιρείες από τον κλάδο των πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής, την  Olympic foods και την CSM Bakery Solutions και στο πλάνο του είναι να επενδύσει το επόμενο διάστημα περίπου 100 εκατ. ευρώ για εξαγορές και άλλων επιχειρήσεων, πάντα στον κλάδο των τροφίμων, στη χώρα μας.

Ο όμιλος Switz Group, τον οποίο ανέλαβε ο Taizoon Khorakiwala τον Ιανουάριο του 1980, πραγματοποιεί πωλήσεις περί τα 250 εκατ. δολάρια, απασχολεί 4.500 υπαλλήλους και δραστηριοποιείται στην αρτοβιομηχανία σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων σε Ομάν, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Σρι Λάνκα, κ.ά.

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Ινδού επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala, αποτελεί η απόκτηση της εταιρίας «Παγωτά Δωδώνη».

H Switz Group προσφέρει 9 εκατ. ευρώ για την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας, που βρίσκεται σε φάση πώλησης μέσω διαγωνισμού, ενώ αντίπαλος του στη διαδικασία είναι το κοινοπρακτικό σχήμα Γιώτης – Γρηγόρης.

Ενδιαφέρον από σοβαρό επενδυτικό ‘Όμιλο της Νορβηγίας προσέλκυσε η Κανάκης, χάρη στην εξειδίκευσή της σε ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς τροφίμων και την υγιή οικονομική θέση της, με αποτέλεσμα να κλείσει μία από τις σημαντικότερες συμφωνίας εξαγοράς ελληνικής εταιρείας τροφίμων των τελευταίων ετών.

Πρόκειται για τον νορβηγικό Όμιλο Οrkla o οποίος έχει ηγετική θέση στις σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία) με σημαντικά brand στο χώρο των τροφίμων, του εξειδικευμένου λιανικού εμπορίου και των φαρμακείων. Εκτός από τις σκανδιναβικές χώρες διατηρεί παρουσία στις χώρες της Βαλτικής, στην Κεντρική Ευρώπη και στην Ινδία. Το 2017 ο Όμιλος της Orkla εμφάνισε τζίρο 29,6 δισ. Ευρώ.

Μπαράζ εξαγορών στην Υγεία.

Μετά τις εξαγορές από την Hellenic Healthcare, οι οποίες εκτιμώνται σε αξία σε επίπεδα άνω του μισού δισ. ευρώ την προηγούμενη διετία, οι διαχειριστές του επενδυτικού fund CVC που εξαγόρασε τα Metropolitan, Ιασώ General και Υγεία θεωρείται δεδομένο ότι ετοιμάζουν και νέο «χτύπημα».

Με δεδομένη τη συνεργασία με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το CVC φαίνεται ότι μέσα στο 2019 απλά θα προχωρήσει στην αναμόρφωση του νέου ομίλου υγείας που δημιούργησε και στη συνέχεια θα επιχειρηθεί η περαιτέρω επέκταση.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος σήμερα κατέχει περίπου το 30% της αγοράς στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας κι έτσι μπορεί αν γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι προχώρησε σε συνεργασία με την Εθνική Ασφαλιστική, εξασφαλίζοντας έτσι σημαντική δυναμική όσον αφορά στις επιλογές εκείνων που διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας. 

Εξαγορές σε τρόφιμα και βιομηχανίες

Στον έλεγχο του βελγικού ομίλου χημικών και πλαστικών Ravago πέρασε πρόσφατα μία ακόμη μια ελληνική εταιρεία. Πρόκειται για την εταιρεία ΔΕΛΗΣ Α.Ε., που δραστηριοποιείται στον τομέα της διανομής χημικών και ημιέτοιμων πλαστικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι η Ravago Chemicals του βελγικού ομίλου Ravago SΑ, που διαθέτει περισσότερες από 30 παραγωγικές εγκαταστάσεις σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη εκ των οποίων πάνω από 10 βρίσκονται σε Βέλγιο, Ελλάδα, Τουρκία και Ρωσία, από το 2014 μέχρι και σήμερα έχει εξαγοράσει στην Ελλάδα, την Μονοτέζ ΑΒΕΕ, την Eastchen, την ΔΕΛΤΑ Χημική και την Πενταπλάστ.

Στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ μεγαλύτερος μέτοχος έγινε ο ολλανδικός κολοσσός Reggeborgh με ποσοστό 30%, εξαγοράζοντας το 17,3% που ήλεγχε στην εισηγμένη η York Global Finance.

Στην εξαγορά του 51% της Vitro Hellas Α.Ε. στην Ημαθία προχώρησε πρόσφατα ο ρωσικός όμιλος, συμφερόντων Dmitry Ananyev. Ο ελληνικός Όμιλος δραστηριοποιείται στην παραγωγή, έρευνα και διάθεση φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού και συγκαταλέγεται στις 20 κορυφαίες εταιρείες του κλάδου της (Γεωργία και Αλιεία) σύμφωνα με την ICAP.

Στον ιταλικό Όμιλο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων Granarolo πέρασε το 2017 το 50,01% της ελληνικής εταιρείας διανομής Quality Brands International (QBI). Βασικός μέτοχος μέχρι πρότινος ήταν η εταιρεία «Οπτιμα» (συμφερόντων Στέφανου Παντελιάδη) διατήρησε το 49,99% των μετοχών, καθώς και το μάνατζμεντ. Ανοιχτό πάντως παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο η Granarolo να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της περαιτέρω στην ελληνική εταιρεία.

Τον Ιούλιο του 2017 η Innoetics κορυφαία εταιρεία διεθνώς στις τεχνολογίες φωνής και τεχνοβλαστός του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» αποκτήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Samsung Electronics. Το ύψος της εξαγοράς δεν γνωστοποιήθηκε, όπως και άλλες λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Το 2017 η mytaxi, εταιρεία της Daimler στον κλάδο της ηλεκτρονικής κλήσης και κράτησης ταξί στην Ευρώπη, προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας Taxibeat η οποία ιδρύθηκε το 2011 από το Νίκο Δρανδάκη και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και το Περού. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκαν.

Στις 16 Μαρτίου 2018 έναντι τιμήματος 1,6 δισ. δολαρίων η πολυεθνική καπνοβιομηχανία Japan Tobacco εξαγόρασε την εταιρεία Donskoy Tabak (DT) συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο Όμιλος JT θα αποκτήσει και τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος Α.Ε.(ΣΕΚΑΠ).Στην Ελλάδα, η JTI, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco, διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά από τη δεκαετία του '80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%.

Τον Μάιο του 2018 η απόκτηση της ελληνικής χαρτοποποιίας ΠΑΚΟ της οικογένειας Κολιόπουλου στην UNIPAK EΛΛΑΣ Α.Ε. που ανήκει στον λιβανέζικο όμιλο Frem Industrial Group SAL. 

H χαρτοβιομηχανία ΑΝ. ΒΛ. Κολιόπουλος Α.Ε. μια από τις ιστορικές εταιρείες του κλάδου είναι καθετοποιημένη βιομηχανία παραγωγής χαρτιού συσκευασίας, κυματοειδούς χαρτονιού (φύλλου) και χαρτοκιβωτίου όλων των τύπων, πρωτοπόρος στην ανακύκλωση ελληνικού παλαιοχάρτου.

Η αμερικανική  εταιρεία Basketo Inc. που είναι διαδικτυακή πλατφόρμα αγροτικών προϊόντων,  εξαγόρασε την εταιρεία εξαγωγής ελαιολάδου «Your Greek Olive Oil».

Η αυστριακή εταιρεία Dunapack Mosburger GmbH, θυγατρική της Prinzhorn Holding GmbH, εξαγόρασε την εταιρεία «Βιοκυτ Συσκευασίες ΑΕΒΕ».

Το αμερικανικό private fund Amerra Capital Management LLC εξαγόρασε το 90% της συμμετοχής της Global Finance S.A στην Ανδρομέδα έναντι 86,6 εκατ. ευρώ.

Ο βελγικός βιομηχανικός όμιλος εξαγόρασε 2 ελληνικές επιχειρήσεις την «Pentaplast A.E» και την «Δέλτα Χημική Α.Ε».

Ο ιταλικός όμιλος Exin Group εξαγόρασε μερίδιο της «AIG Ελλάς Α.Ε».

Η ολλανδική επενδυτική εταιρεία Impala Invest B.V. απέκτησε στρατηγική συμμετοχή στο μετοχικό σχήμα της Αφοί Χιωτάκη ΑΒΕΕ από την Τράπεζα Χανίων.

Η γαλλική εταιρεία Emaro SAS εξαγόρασε το 45% της Laboratoires Lavipharm S.A θυγατρική της εσηγμένης Lavipharm έναντι ποσού 1,1 εκατ. Ευρώ.

Η Κορρές ( Καλλυντικά ) ήταν η δεύτερη μεγάλη εταιρεία καλλυντικών που πέρασε στα χέρια ξένων. Εξαγοράστηκε από την Morgan Stanley και την Profex, εταιρεία διανομής δερμοκαλλυντικών προϊόντων στην Κίνα.

Είχε προηγηθεί η εξαγορά του άλλου leader του κλάδου, της Apivita από την ισπανική εταιρεία Puig, έναντι 40 εκατ. ευρώ. Πηγή